Volvo Trucks

België

×
Calculator voetafdruk voor Volvo-trucks

BEREKEN UW ECOLOGISCHE VOETAFDRUK

Deze unieke calculator checkt de ecologische voetafdruk van de gehele levensduur van de Volvo trucks.

WAAROM HEBBEN WE DEZE CALCULATOR GEMAAKT?

Kennis kan leiden tot verandering. Door het doorrekenen van de gehele levenscyclus van onze trucks kunnen we betere besluiten nemen en de impact verminderen van de transporten die onmisbaar zijn voor onze samenleving.

Het is niet voldoende om alleen te kijken naar emissies tijdens het rijden met de truck. We moeten naar alle gegevens kijken: waar komen de grondstoffen vandaan, hoeveel energie en materiaal verbruiken we, hoe groot is de uitstoot van onze fabrieken en hoe laten we recycling efficiënt verlopen. Dat is de reden dat we de eerste CO2-neutrale automobielfabriek ter wereld hebben gebouwd.

Door transparant te zijn hopen we aan onze klanten de voordelen te laten zien van een holistische benadering, zodat we samen de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor duurzame transporten.

Icon Factory

PRODUCTIE

Deze berekening omvat de gehele productie, van het winnen van grondstoffen, het vervoer van materialen en onderdelen en de assemblage.

Icon Volvo Truck

GEBRUIK

Hier gaat het om de impact op het milieu van de levensduur van een truck, inclusief de productie van brandstoffen, brandstofverbruik en onderhoud.

Icon Recycling truck

EINDE LEVENSDUUR

Ongeveer 85-90% van een Volvo truck kan worden gerecycleerd en één derde van een nieuwe truck is afkomstig van gerecycleerd materiaal. De berekeningen omvatten de emissies van recyclering, afvalverwerking en de positieve effecten van recyclering.

Environmental Footprint

BEREKEN UW ECOLOGISCHE VOETAFDRUK

Hoe kunnen we onze ecologische voetafdruk nog verder verminderen? De eerste stap is weten wat onze impact is. Daarom hebben we de calculator voor het berekenen van de ecologische voetafdruk ontwikkeld, zodat we allemaal slimmere en duurzamere besluiten kunnen nemen.

Onze toekomst is afhankelijk van mensen die verantwoordelijk zijn voor de manier waarop we de hulpbronnen van onze planeet gebruiken en voor de impact die we hebben op het milieu. Het is een perspectief dat ons dwingt om naar het hele plaatje te kijken: hoe onze trucks worden geproduceerd, hoeveel ze uitstoten en hoe ze kunnen worden gerecycled.

Met trots kan Volvo Trucks de feiten presenteren van de impact van de gehele levenscyclus. Op die manier kunnen we verantwoordelijkheid nemen.
Twee mannen die reparaties uitvoeren aan een Volvo-truck

Kijken naar de hele levenscyclus

De calculator voor het berekenen van de ecologische voetafdruk is gebaseerd op een Full Lifecycle Assessment (LCA) die een volledige levenscyclusbeoordeling gebruikt van wieg tot graf. Deze methode is ontwikkeld in samenwerking met onderzoeksinstituten en omvat alle activiteiten tijdens de productie, het gebruik en de eindfase van de truck die veel impact hebben op het milieu. Dit omvat alles van extractie van grondstoffen tot afdanken of recyclen van het restmateriaal.

 

De LCA-methodologie wordt bij Volvo Trucks al gebruikt vanaf 1990. Dit is de basis voor onze calculator voor het berekenen van de ecologische voetafdruk.

Kennis voor een duurzame toekomst

Bij de berekening van de gehele levenscyclus hanteren we vijf onderdelen: materialen en productie, brandstof, uitlaatemissies, onderhoud en de eindfase van de levenscyclus van de truck (recycling). Meer dan 90% van de impact op het milieu van een gewone dieseltruck vindt plaats tijdens het gebruik van het voertuig. Vulgraad, logistiek, gewicht en lengte, compatibiliteit, zuinig rijden en de voetafdrukcalculator: dit zijn allemaal elementen als we de impact op het milieu door transporten willen verbeteren.

Bij het verminderen van de impact van trucks is het vooral van belang te bedenken dat transport onderdeel is van de meeste levenscycli van producten, en dat bijna alles wat u om u heen ziet, op enig moment is getransporteerd door een truck. Het verhogen van de kennis bij transportbedrijven is natuurlijk essentieel, maar in een breder verband is het wenselijk om het besef in de maatschappij te verhogen, zodat bedrijven wagenparkbeheerders gaan vragen te voldoen aan hun vereisten voor milieunormen.

Volvo FH die rijdt op een zonovergoten weg

DE NIEUWE GENERATIE TRUCKS CREËREN

Sinds de introductie van de voetafdrukcalculator is de service uitgebreid met behulp van betere kennis en nieuwe gegevens. Op basis van de gegevens die zijn ontdekt met de levenscyclusbeoordelingen, kunnen we de volgende generatie Volvo-trucks ontwikkelen. Deze gegevens fungeren als een richtlijn bij ons werk aan alternatieve brandstoffen en elektrisch aangedreven voertuigen.

Iemand die de voetafdrukcalculator gebruikt op een iPad onder het genot van een kop koffie

HOE WE ONZE BEREKENINGEN UITVOEREN

Deze uitgebreide calculator geeft een benadering van de daadwerkelijke voetafdruk van de truck. De database achter deze berekeningen is omvangrijk en complex, en gebaseerd op uitvoerige onderzoeken en testen van trucks. Beoordelingen van de levenscyclus vormen de basis voor de berekeningen. Ze omvatten de materiaalproductie vanaf het winnen van grondstoffen tot de fabricage van onderdelen die worden toegepast in de fabrieken van onze leveranciers en in onze eigen productievestigingen in Europa.

Ook onderhoud is opgenomen, evenals recycling van materiaal, transport tussen fabrieken, productie van brandstoffen en uitlaatemissies. In de afdankfase worden pluspunten geboekt als kan worden voorkomen dat nieuw metaal moet worden geproduceerd voor de volgende truck.

De impact is geanalyseerd in drie gebieden:

  • Productie
  • Gebruik
  • Einde levensduur

Bij het bestuderen van de cijfers wordt duidelijk dat dit de belangrijkste gebieden zijn als het gaat om de impact voor het milieu: brandstofverbruik, kilometrage, motoren en brandstof.

Op het gebruik van de truck is niet alleen de motorkeuze van invloed. Ook chauffeurstraining, wieluitlijning en bandenspanning zijn belangrijke factoren. De calculator voor het berekenen van de ecologische voetafdruk geeft een extra indicatie dat het de moeite waarde is om te kijken naar wagenparkbeheer en chauffeurstrainingen.

WIJ HELPEN UW WAGENPARK TE VERBETEREN!

Als u meer wilt weten over hoe u uw impact kunt verminderen, neem dan contact op met uw dealer.