Trucks

Volvo Trucks levert 14 opleidingsvoertuigen aan Sociaal Fonds Transport en Logistiek

Het Sociaal Fonds Transport en Logistiek heeft zopas 14 nieuwe FH 420 bakwagens van Volvo Trucks in ontvangst genomen. Deze zeer speciaal uitgeruste voertuigen worden ter beschikking gesteld aan opleidingscentra van VDAB en Le Forem om werkzoekenden op te leiden tot vrachtwagenchauffeur. Deze Volvo FH's worden nog geleverd met een handgeschakelde versnellingsbak.
Volvo Trucks levert 14 opleidingsvoertuigen aan Sociaal Fonds Transport en Logistiek

"Elk jaar bestellen we een aantal vrachtwagens en trekkers die we ter beschikking stellen van scholen en gewestelijke tewerkstellingsdiensten (VDAB, Le Forem en Bruxelles Formation). Dit jaar hebben we veertien bakwagens bij Volvo Trucks gekocht, waarvan tien exemplaren naar de VDAB gaan en vier naar Forem. Twee jaar geleden waren het zeven trekkers", zegt Erwin Gysens, technisch consulent van het SFTL. Hij is verantwoordelijk voor het uitschrijven van het lastenboek van deze zeer speciale trucks en voor het in ontvangst nemen ervan, na een strenge technische audit.

"Deze serie bakwagens is heel uitzonderlijk", legt Philip Van Wymeersch, Governmental Sales Manager bij Volvo Trucks Belgium. "Vooral de cabine werd onder handen genomen. Er werden achteraan vier zetels gemonteerd, zodat de instructeur samen met vijf cursisten plaats kan nemen. Tevens is een dubbel pedalenstel voorzien, een opleidingsdisplay en een brandstofmeter. Aan beide zijden is er een ruit."

Handgeschakelde versnellingsbakken

"Een ander groot verschil met de standaard bakwagens, is de handgeschakelde versnellingsbak. Hoewel zo goed als alle FH's van Volvo Trucks nu uitgerust zijn met de i-Shift, verplicht de wetgeving ons een manuele versnellingsbak te monteren in die opleidingsvoertuigen ", legt Van Wymeersch uit. "Het is wel de allerlaatste keer in België dat wij op een FH zo'n versnellingsbak monteren. Ik hoop dat tegen de volgende levering de regels veranderd zijn".

De 14 bakwagens hebben nog een apart kenmerk: ze zijn voorzien voor het trekken van zowel een aanhangwagen als een wipkar. Dat betekent dat de lucht- en elektriciteitsleidingen ontdubbeld zijn.

Ter beschikking gesteld voor opleidingen

Het SFTL is een paritair orgaan van de werkgevers (Febetra, TLV en UPTR) en de werknemers (ACV-Transcom en BTB-ABVV) dat gefinancierd wordt door een werkgeversbijdrage van 8%. Die wordt door de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) geïnd op de lonen van de arbeiders. Het fonds betaalt hiermee een aantal aanvullende sociale voordelen uit (eindejaarspremie, aanvullend pensioen, ...), maar financiert hiermee ook opleidingen en bijscholingen, alsook de aanschaf van opleidingsvoertuigen. "In totaal bezit het SFTL zo'n 150 motorvoertuigen, die ter beschikking worden gesteld van middelbare scholen en opleidingscentra van VDAB, Le Forem en Bruxelles Formation. In ruil leveren zij de leerkrachten en de instructeurs", legt Erwin Gysens uit.

In dit geval gaan de veertien bakwagens naar de opleidingscentra van VDAB in Wondelgem, Herentals, Genk, Rekkem, Temse, Oostende en Peutie, en die van Forem in Bierset, Estampuis, Mornimont en La Louvière.

 

Beelden