Trucks

Kies de juiste banden

Met de juiste banden bespaart u tot 5% brandstof

Kies de juiste banden en bespaar tot 5%

Een goede bandenkeuze is van belang als het gaat om brandstofverbruik, slijtage, veiligheid en wegligging. Een goede band met een lage rolweerstand levert al snel 5% brandstofbesparing op.
Dankzij de door Europa ingevoerde verplichte verordeningen inzake labelling sinds 1/11/2012 is het eenvoudiger om de prestaties van verschillende banden te vergelijken. Voor vrachtwagens worden C3 type banden gebruikt en de labels tonen duidelijk de prestatie-informatie, waarbij A de meest en G de minst zuinige band is.

Het kiezen van de juiste band voor elke toepassing en positie zorgt voor een nog veiliger en economischer gebruik.

7 klassen van A (meest efficiënt) tot F (minst efficiënt)

Brandstofefficiëntie

Een van de factoren die de brandstofefficiëntie van een vrachtwagen beïnvloedt, is de rolweerstand van de band. In wezen werkt een band de rolbeweging tegen omdat hij tijdens het ronddraaien vervormt, wat resulteert in energieverlies in de vorm van warmte. Hoe sterker de vervorming is, des te groter is de rolweerstand van de band en des te meer brandstof is er dus nodig om het voertuig te laten voortbewegen. Een lagere rolweerstand betekent dus een lager brandstofverbruik en dus ook een lagere CO2 emissie van het voertuig.
Het effect varieert afhankelijk van het voertuig en de rijomstandigheden.
Kiezen voor een band met lage rolweerstand kan uw brandstofverbruik met tot wel 5% verminderen.

6 klassen van A (beste grip) tot F (slechtste grip op nat)

Grip op nat wegdek

Grip op een nat wegdek is een van de voornaamste prestatiekenmerken en geeft het vermogen van de band om te remmen op een nat wegdek weer. Het verschil tussen banden met classificatie “A” en “F” kan op natte wegdekken leiden tot een verschil van wel 30% in de remafstand. Dat betekent voor een gewone combinatie van vrachtwagen met oplegger van 40 ton met een snelheid van 80 km/u een afstand van 25 meter.*

* De daadwerkelijke remafstand kan verschillen en is afhankelijk van de staat van het wegdek, de ABS-functie, de rijstijl en andere invloedrijke factoren.

3 klassen van 1 (stil) tot 3 (luid)

Rolgeluidemissie

Verkeersgeluid is een belangrijke milieukwestie. Het wordt bepaald door de verkeersintensiteit, het type voertuig, de rijstijl en de wisselwerking tussen band en wegdek. Het externe rolgeluid van de band wordt onderverdeeld in 3 categorieën, gemeten in decibel (dB). De zwarte geluidsgolven geven de geluidsklasse van de band aan, van 1 (stil) tot 3 (luid). 

Na de aankoop

Zorg voor een goede bandenspanning

Nadat u de juiste banden voor uw voertuig en uw rijomstandigheden hebt gekozen, is het belangrijk deze goed te monitoren en te onderhouden.

Voor een optimaal brandstofverbruik moeten banden goed op spanning zijn. Een lage bandenspanning vergroot de rolweerstand en vermindert de prestaties op natte wegdekken. Daarnaast leidt een lage bandenspanning tot een kortere levensduur van de banden.

Kies de juiste banden

Uw Volvo Trucks dealer kan u alle informatie geven over welke banden het zuinigst en het meest geschikt zijn voor uw voertuig.