Vrachtwagenchauffeurs spelen een sleutelrol bij het verbeteren van het brandstofverbruik van elk bedrijf, maar wat is de beste manier om ze gemotiveerd en geïnspireerd te houden?
Verschillende bedrijven hebben verschillende methoden om hun chauffeurs aan te moedigen om zuiniger te rijden en de juiste instelling vinden, hangt sterk af van de grootte, activiteiten en opdrachten van een bedrijf. Als Driver Development Manager bij Volvo Trucks heeft Tatu Ljokkoi veel succesvolle – en onsuccesvolle – initiatieven gezien om chauffeurs te motiveren. In zijn ervaring delen succesvolle bedrijven allemaal enkele gemeenschappelijke kenmerken: een sterke teamcultuur, een holistische benadering van brandstofbesparing en langetermijnengagement.
In veel opzichten is het rijden met een vrachtwagen een eenzame taak, waarbij de techniek van elke chauffeur alleen zijn eigen brandstofverbruik beïnvloedt. Dat maakt brandstofverbruik echter geen individuele verantwoordelijkheid. Tatu Ljokkoi gelooft zelfs dat een sterke teamgeest essentieel is.
"Het hele bedrijf moet worden verenigd, inclusief het management", zegt hij. "Je kunt brandstofefficiëntie niet zomaar delegeren aan rij-instructeurs - het management moet actief worden betrokken bij elk rijopleidingsprogramma, zodat iedereen volledig op één lijn zit en aan boord is. En dan is het aan hen om de voortgang actief te beoordelen en op te volgen, terwijl ze waar nodig aanmoediging en erkenning geven."
Een andere effectieve manier om teamgeest op te bouwen, is door chauffeurs te betrekken bij het bepalen van doelen en methoden om brandstof te besparen. Hierdoor kunnen ze verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen ontwikkeling en voelen ze zich onderdeel van het team.
Of het nu gaat om geld of een andere prijs, het aanbieden van beloningen en incentives kan een effectieve methode zijn om chauffeurs te motiveren, maar u moet goed nadenken over hoe een dergelijk systeem wordt ontworpen en ingevoerd. Een veelgebruikte tactiek is om individuele chauffeurs tegen elkaar op te zetten en degenen met het laagste brandstofverbruik gewoon te belonen, maar dit kan onbedoelde gevolgen hebben.
"Het risico bestaat dat een dergelijk beloningssysteem alleen chauffeurs motiveert die al echt efficiënt zijn, aangezien zij de enigen zijn met een goede kans om te winnen", legt Tatu uit. "Ondertussen zullen de minder vaardige chauffeurs, die het grootste potentieel voor brandstofbesparing hebben, minder gemotiveerd zijn omdat ze het voordeel niet zien, en dat is een echte gemiste kans."
Als alternatief kan het stellen van een algemeen doel voor het hele bedrijf of het wagenpark, waarbij de beloningen gelijk worden verdeeld, een gevoel van teamgeest creëren en chauffeurs aanmoedigen om samen te werken en elkaar te helpen.
Om chauffeurs gemotiveerd te houden, moeten de processen om het brandstofverbruik consistent op te volgen en te beoordelen, vergelijkbaar in de tijd en transparant zijn. Aangezien chauffeurs verschillende ervaringsniveaus hebben en verschillende ladingen en routes kunnen bedienen, is het niet altijd eerlijk of nauwkeurig om chauffeurs met elkaar te vergelijken. In plaats daarvan kunt u zich het beste concentreren op het bijhouden van hun eigen prestaties in de loop van de tijd en het identificeren van hun eigen individuele verbeterpunten.
Een goede manier om dit te doen, is door een aangepast wagenparkbeheersysteem. Dit kan informatie opleveren over verschillende parameters, zoals motor- en versnellingsgebruik, snelheidsaanpassing, anticipatie en remmen. Zo kunnen de chauffeurs zelf analyseren hoe ze rijden en zien waar verbeteringen mogelijk zijn. De resultaten kunnen vervolgens worden beoordeeld door middel van maandelijkse follow-ups. Connectiviteit en data-analyse worden ook steeds vaker gebruikt om efficiënter rijden te stimuleren.
Rijopleiding is een belangrijk hulpmiddel om chauffeurs te helpen brandstof te besparen, maar te vaak wordt het behandeld als een eenmalige, snelle oplossing. "Sommige mensen verwachten dat na één training alles van de ene op de andere dag verandert, maar dat gebeurt niet echt", zegt Tatu.
"Een rijopleiding gaat over het beheer van veranderingen en het implementeren van een nieuwe bedrijfscultuur. Het is niet iets dat een keer per jaar gebeurt, het is iets dat u in uw dagelijkse routines implementeert. Als u er zo over na gaat denken, is het voor chauffeurs makkelijker om gefocust en gemotiveerd te blijven om te verbeteren."
Kortom, als u brandstofefficiëntie aan individuele chauffeurs overlaat, zullen de resultaten uiteenlopend zijn. Maar als u significante en duurzame brandstofbesparingen wilt realiseren voor uw hele wagenpark, dan moet u:
Als u meer wilt weten, lees dan meer over de voordelen van rijopleidingen of hoe wagenparkbeheersystemen kunnen helpen brandstof te besparen.
Of lees meer over hoe technologie bijdraagt aan zuiniger rijden en hoe dit het brandstofverbruik, de bedrijfstijd en de veiligheid beïnvloedt.