Zuiniger brandstofverbruik, verbeterde aerodynamica en meer comfort voor de chauffeur. Dat waren de belangrijkste redenen achter het besluit om langere vrachtwagencabines op de Europese wegen toe te staan. De regelgeving sluit aan bij de klimaatdoelstellingen van de EU en kan grote gevolgen hebben voor transportbedrijven.
Het ontwerp van vrachtwagens in Europa is al tientallen jaren grotendeels ongewijzigd gebleven, met een cabine met korte neus om de lengte van de lading te maximaliseren. Deze cabines met korte neus, ook wel ontwerpen met cabine boven de motor (COE) genoemd, domineren vooral omdat de Europese wetgeving de totale lengte van het voertuig, inclusief aanhanger en trekker, beperkt. In de VS daarentegen geldt de maximumlengte alleen voor de aanhanger, wat verklaart waarom cabines met lange neus de Amerikaanse wegen domineren.
Dankzij veranderingen in de Europese wetgeving die in 2020 zijn gelanceerd, zijn er nu ook enigszins meer vrachtwagens met lange neus toegestaan op de Europese wegen. Dit opent de deuren voor aangepaste ontwerpen waarmee vrachtwagens aerodynamischer, veiliger en comfortabeler kunnen worden.
“We zijn blij met deze wetgeving omdat deze ons de mogelijkheid biedt om de energie-efficiëntie van de cabines door middel van ontwerp nog verder te verbeteren, wat zowel onze klanten als het milieu ten goede zal komen”, zegt Tomas Thuresson, Commercialization Manager New Offer bij Volvo Trucks.
Volgens de nieuwe wetgeving mogen vrachtwagenfabrikanten hun vrachtwagencabines uitbreiden zonder dat dit ten koste gaat van de laadruimte*. Door de aerodynamica te verbeteren zal het verbeterde ontwerp naar verwachting het brandstofverbruik verminderen, wat zowel het milieu als de operationele kosten van de transportsector ten goede zal komen. Een lager brandstofverbruik betekent een lagere CO2-uitstoot, waarmee de regelgeving ook de klimaatdoelstellingen van de EU ondersteunt.
Dr. Phil Martin, Head of Transport Safety bij het Britse non-profitadviesbureau TRL, is nauw betrokken geweest bij de onderzoek dat geleid heeft tot de wijzigingen in de Europese wetgeving:
“Verbeteringen in de aerodynamica van vrachtwagens en de plannen van de EU voor het koolstofarm maken van de economie zorgden er aanvankelijk voor dat er aangepaste regelgeving nodig was. Maar het was ook belangrijk dat de invoering van deze afwijkingen in de cabinelengte niet nadelig zou zijn voor kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers. Eigenlijk werd het een kans om de veiligheid van vrachtwagens voor deze kwetsbare weggebruikers te verbeteren”, zegt hij.
Hoewel het dus begon met de nood aan betere aerodynamica, is verbeterd direct zicht ook een voordeel van het nieuwe cabineontwerp geworden. De langere neus van de cabine maakt het voor de chauffeur gemakkelijker om voetgangers te zien wanneer deze ervoor lopen, aangezien ze zich wat verder weg bevinden.
Bovendien kan de wetgeving in sommige gevallen het comfort voor de chauffeur verbeteren, waardoor transportbedrijven de mogelijkheid kunnen krijgen om voor een ruimere lay-out te kiezen. Dit kan de werkomstandigheden verbeteren en bijdragen aan een grotere werktevredenheid onder vrachtwagenchauffeurs.
“Al met al zou ik zeggen dat er veel potentieel is voor transporteurs om het favoriete bedrijf te worden, zowel voor hun klanten als voor hun werknemers. Door vrachtwagens met deze verbeterde cabineontwerpen te gebruiken, kunnen ze wellicht veiligere en milieuvriendelijke voertuigen aanbieden, maar ook betere werkomstandigheden. De bedrijfskosten zullen waarschijnlijk ook verlaagd worden dankzij een lager brandstofverbruik, vooral voor langeafstandstransport, en wellicht ook betere verzekeringspremies als gevolg van een vermindering van het aantal incidenten”, zegt dr. Phil Martin.
Bijgewerkte Algemene veiligheidsvoorschriften van de EU (GSR). U kunt ook meer lezen over het belang van aerodynamica en de gevolgen ervan op het brandstofverbruik. Als u meer interesse hebt in de ruime cabineopties, bekijk dan deze video.
* De wetgeving voorziet niet in een exacte lengtebeperking, maar verwijst in plaats daarvan naar een driedimensionale tekening zoals beschreven in de wetstekst: de driedimensionale cabinebehuizing.