Trucks

Wat de herziene EU CO2-normen voor zware vrachtwagens zullen betekenen voor de vrachtwagenindustrie

Ylva Dalerstedt
2024-09-12
Duurzaamheid
Author
Ylva Dalerstedt
Segment Manager Long Haul

Als onderdeel van de ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn, heeft de EU in mei 2024 haar CO2 normen voor zware vrachtwagens bijgewerkt. De nieuwste wijzigingen zijn bedoeld om het tempo van de ontwikkeling van voertuigen met lage en nulemissies te versnellen en hebben gevolgen voor zowel fabrikanten als vrachtwageneigenaren.

De CO2-normen van de EU werden oorspronkelijk in 2019 ingevoerd en vervolgens in mei 2024 herzien in het kader van de Fit for 55-strategie van de EU om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% te verminderen (en uiteindelijk klimaatneutraliteit te bereiken tegen 2050).

 

De belangrijkste wijziging in de herziene norm is dat de doelstelling voor emissiereductie voor zware vrachtwagens in 2030 is verhoogd van -30% naar -43% (ten opzichte van de niveaus van 2019).

 

Er zijn ook nieuwe doelstellingen geïntroduceerd, waaronder een reductie van 65% tegen 2035 en 90% tegen 2040. De oorspronkelijke doelstelling van 15% lagere emissies tegen 2025 blijft behouden. 

Nieuwe doelstellingen van de EU voor CO2-reductie voor zware trucks

  • 2025: -15%
  • 2030: -43%
  • 2035: -65%
  • 2040: -90% 

VECTO, de tool voor simulatie die door de EU is ontwikkeld om de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik te kwantificeren, zal ook in de toekomst worden gebruikt voor het berekenen van waarden en emissieklassen voor elk voertuig. Het zal ook gebruikt worden om de voortgang ten aanzien van de CO2-doelstellingen van de EU op te volgen en te meten.
 

Bovendien zijn de herziene CO2-normen nu van toepassing op een ruimer aantal voertuigen, waaronder 6x4- en 8x4-configuraties en 4x2's van 7,4 tot 16 ton. Ze gelden ook voor aanhangwagens, vanwege de invloed die ze hebben op het brandstofverbruik van een voertuig.
 

"Het doel van deze veranderingen is om de CO2 -reductie van zware voertuigen echt te versnellen, met de doelstelling voor 2050 in gedachten", aldus Ylva Dalerstedt, Segment Manager Long Haul bij Volvo Trucks.
 

"De grootste impact zal nog steeds merkbaar zijn voor vrachtwagenfabrikanten, die nog meer zullen moeten investeren in de ontwikkeling van technologieën met lage en nulemissies. En deze veranderingen hebben ook gevolgen voor fabrikanten van aanhangwagens."

Vrachtwagenbezitters kunnen bij de aanschaf van een nieuwe vrachtwagen rekenen op een breder scala aan opties en meer mogelijkheden om hun eigen impact op het milieu te verminderen.

Welke gevolgen hebben de nieuwe normen voor vrachtwagenbezitters? 

De CO2-normen van de EU zijn gericht op truckfabrikanten. Zij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van voertuigen met een lage of geen uitstoot om zo de nieuwe doelstellingen te halen.
 

De grootste impact die vrachtwagenbezitters zullen ervaren, zijn nieuwe voertuigen met een steeds lagere CO2 voetafdruk en een breder scala aan opties als het gaat om vrachtwagens met nul uitstoot. Tegelijkertijd zullen truckfabrikanten voertuigen en kenmerken die een negatieve invloed hebben op de CO2-voetafdruk, geleidelijk moeten afschaffen.
 

"Niet alleen zullen er meer nieuwe aandrijflijnen komen, maar conventionele verbrandingsmotoren zullen ook efficiënter moeten worden als fabrikanten aan de nieuwe doelstellingen willen voldoen", aldus Ylva. “Voor klanten betekent dat een lager energieverbruik en financiële besparingen.” Het zal hen ook helpen besparen op belastingen en tolgelden die verband houden met CO2 uitstoot, terwijl een goede VECTO-beoordeling de tweedehandswaarde van een voertuig kan verhogen."
 

Hierdoor staan vrachtwagenbezitters voor belangrijke keuzes: blijven ze investeren in conventionele aandrijflijnen of verkennen ze hun opties met nieuwe technologieën, zoals elektrische voertuigen op batterijen of vrachtwagens op gas.

Kan VECTO bedrijven en vrachtwageneigenaren helpen met duurzaamheidsrapportages en CSRD-vereisten?

Veel bedrijven moeten steeds nauwkeuriger rapporteren over hun eigen CO2 -uitstoot. Soms komen deze eisen van hun eigen klanten, maar ook van overheden en overheidsinstanties.
 

Zo zorgt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de EU, die sinds januari 2023 van kracht is, ervoor dat alle grote bedrijven die in de EU actief zijn wettelijk verplicht zijn om verslag uit te brengen over hun prestaties op het vlak van duurzaamheid.
 

Hoewel VECTO-classificaties bedrijven kunnen helpen bij de aanschaf van voertuigen met een lagere klimaatimpact, kan de tool zelf niet rechtstreeks bijdragen aan duurzaamheidsrapportage of het voldoen aan CSRD-vereisten.
 

"VECTO is gebaseerd op een combinatie van simulaties en metingen en is geen exacte CO2 voetafdruk", aldus Ylva. “Daarvoor moet rekening worden gehouden met de werkelijke kilometerstand en het brandstofverbruik van het voertuig. Bovendien zijn er nog andere factoren die de CO2-voetafdruk van een voertuig beïnvloeden, zoals de bestuurder en de impact van de energieproductie op het klimaat. Deze factoren worden niet gedekt door de simulaties van VECTO."
 

Daarnaast zijn er diverse telematische en digitale diensten beschikbaar waarmee het energieverbruik en de CO2-uitstoot van een voertuig in realtime nauwkeurig kunnen worden gemeten.  
 

Bij de aankoop van een nieuwe truck kunt u door middel van een levenscyclusanalyse (LCA) de volledige impact van de truck op het klimaat in kaart brengen, inclusief de emissies van de productie van de truck en van de productie van de energiebron.   
 

Voor meer informatie over enkele van de hierboven genoemde onderwerpen bent u wellicht geïnteresseerd in:

VECTO in het kort

De Vehicle Energy Consumption Calculation Tool (VECTO) werd in 2019 van kracht als onderdeel van de oorspronkelijke CO2 -wetgeving van de EU. Het doel hiervan is om de CO2 -uitstoot en het brandstofverbruik van een willekeurige vrachtwagencombinatie te simuleren, op basis van door de fabrikant ingevoerde gegevens. Sinds 1 januari 2019 moeten alle nieuwe trucks die in de EU worden verkocht met een bruto voertuiggewicht van meer dan 3500 kg voorzien zijn van een gecertificeerde verklaring betreffende CO2-uitstoot en brandstofverbruik, aangemaakt door VECTO. 

Gerelateerde artikelen