Trucks

Lars Mårtensson
2022-04-27
3 min
Elektromobiliteit
Author
Lars Mårtensson
Environment and Innovation Director at Volvo Trucks

De werkelijke impact van een voertuig op het klimaat berekenen

Het kiezen van het meest duurzame voertuig voor uw toepassing is niet altijd eenvoudig, maar het kan een stuk eenvoudiger zijn met een levenscyclusanalyse. Deze schept immers een holistisch beeld, dat rekening houdt met de impact op het milieu gedurende de hele levensduur van het voertuig.

 

De ecologische voetafdruk van een voertuig is niet beperkt tot de brandstof die het verbruikt - het omvat een reeks andere factoren, van de winning van de grondstoffen die bij de productie worden gebruikt tot de uiteindelijke buitengebruikstelling. Pas na een levenscyclusanalyse (LCA) kunt u de volledige impact van een voertuig op het klimaat zien.
 

Emissies in context geplaatst

Een goed voorbeeld dat de waarde van een levenscyclusanalyse illustreert, zijn de recente zorgen over de milieu-impact van lithium-ionbatterijen. Het productieproces van de batterijcellen is zeer energie-intensief en als gevolg daarvan is de impact van het produceren van een elektrisch voertuig op het klimaat aanzienlijk hoger dan het equivalent op diesel. 

In de context van een volledige levenscyclusanalyse is het verschil tussen beide echter verwaarloosbaar. Dat geldt vooral voor het dieselvoertuig, dat veel meer CO2 zal uitstoten bij gebruik. Als het elektrische voertuig rijdt op elektriciteit die is opgewekt uit een hernieuwbare bron, is de impact op het klimaat al na een jaar kleiner dan die van het dieselvoertuig.

 

Aanpassen aan een wereld in verandering

Vele van de variabelen die bij een levenscyclusanalyse aan bod komen, veranderen voortdurend. Er zijn subsidieregelingen om de productie van batterijcellen minder koolstofintensief te maken, evenals verschillende initiatieven om oude batterijen een tweede leven te geven. Deze kunnen allemaal de totale impact van een elektrisch voertuig op het milieu beïnvloeden.

De energiebron is een belangrijke factor bij de levenscyclusanalyse van een voertuig. De impact van een elektrisch voertuig op het milieu verschilt bijvoorbeeld enorm als het rijdt op elektriciteit die wordt opgewekt uit steenkool in tegenstelling tot een hernieuwbare brandstof zoals waterkracht, zonne-energie of windenergie.

De levenscyclusanalyse van een elektrisch voertuig, aangedreven door elektriciteit uit een hernieuwbare bron, zal zeer weinig impact op het milieu hebben.

Daarom maakt de transformatie van de transportsector zeer zeker deel uit van de energietransformatie. Naarmate hernieuwbare brandstoffen in veel grotere mate beschikbaar worden, zullen steeds meer mensen de voordelen van elektrische voertuigen op het klimaat kunnen maximaliseren. En in de toekomst ook voertuigen op waterstof.

Om duidelijkheid te scheppen en begeleiding te bieden bij de kwestie, is de ecologische voetafdrukcalculator van Volvo Trucks online beschikbaar. In eerste instantie hebben we deze tool en kennis gebruikt om ons te helpen doelen en strategieën te bepalen voor de ontwikkeling van nieuwe voertuigen. Dat is nog steeds het geval, maar nu willen we het ook delen om klanten te helpen bij de verschillende alternatieven en technologieën die voor hen beschikbaar zijn, zodat ze de beste oplossing kunnen vinden die bij hen past.

Uiteindelijk is een levenscyclusanalyse een continu proces en een van de belangrijkste factoren zijn de unieke omstandigheden en behoeften van de klant. Als biogas vlot beschikbaar is voor u, kan een voertuig op gas een uitstekende oplossing zijn, maar als u toegang hebt tot oplaadfaciliteiten in een land met hernieuwbare elektriciteit, dan is een elektrisch voertuig op batterijen wellicht het beste. Met onze calculator kunt u echt vergelijken en kunt u ook de verbeteringen en de stappen zien die u in de loop van de tijd kunt nemen.


Probeer de Ecologische voetafdrukcalculator van Volvo Trucks