Trucks

Hoe ziet de toekomst van LNG eruit?

Lars Mårtensson
2025-03-05
Alternatieve brandstoffen
Author
Lars Mårtensson
Environment and Innovation Director bij Volvo Trucks

De wereld maakt de overstap van fossiele brandstoffen naar schonere energie. Toch zal de wereldwijde productie van LNG de komende jaren naar verwachting toenemen. Hoewel het een fossiele brandstof is, wordt verwacht dat het een belangrijke rol zal spelen bij het koolstofvrij maken van verschillende sectoren.

Naar schatting zal de wereldwijde vraag naar LNG (vloeibaar aardgas) in 2040 tussen 625-685 miljoen ton per jaar bedragen (ten opzichte van 404 miljoen ton in 2023) – een stijging van meer dan 50%. De verwachting is dat de vraag zal toenemen vanuit meerdere sectoren, waaronder productie, zware industrie, energieopwekking en transport.

 

Waarom LNG wordt gezien als een overgangsbrandstof

Hoewel LNG een fossiele brandstof is, is het minder schadelijk dan veel andere fossiele brandstoffen. Zo zijn de emissies per energie-eenheid voor LNG veel lager dan voor steenkool, zowel vóór als tijdens de verbranding. Op korte termijn zorgt dit voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot en is het een schoner alternatief. Daarom gelooft het wereldwijde adviesbureau McKinsey & Company dat aardgas (en bij uitbreiding LNG) in de komende vijf tot tien jaar veerkrachtiger zal zijn dan andere fossiele brandstoffen en tot de laatste fossiele brandstoffen zal behoren die vervangen worden.

 

China bijvoorbeeld, dat een groot deel van de wereldwijde vraag naar LNG vertegenwoordigt, dringt aan op een transitie van steenkool naar LNG om zijn klimaatambities te verwezenlijken en de luchtkwaliteit in zijn steden te verbeteren.

 

Kan LNG dienen als overgangsbrandstof voor de vrachtwagensector?

Het korte antwoord is 'ja'. Meerdere fabrikanten van vrachtwagens op gas hebben berekend dat deze ongeveer 15-20% minder CO2 uitstoten dan dieselvoertuigen. Dat is minder dan de potentiële reductie die mogelijk is met elektrische vrachtwagens. De realiteit is dat elektrisch rijden momenteel voor veel transportbedrijven geen haalbare optie is vanwege de beperkte actieradius en de beperkte oplaadnetwerken. Maar dat kan het in de toekomst wel zijn. Vrachtwagens op gas bieden daarentegen dezelfde actieradius en prestaties als dieselvoertuigen.

Het tanknetwerk voor LNG-vrachtwagens in heel Europa breidt dan ook snel uit en telt op het moment van schrijven 786 stations. Ondertussen stijgt de verkoop van LNG-vrachtwagens in China enorm, opnieuw omdat de Chinese overheid de overstap van diesel naar LNG subsidieert. India volgt dit voorbeeld en wil binnen de komende 5 tot 7 jaar een derde van het zware vrachtwagenpark van het land ombouwen naar LNG.

 

Hoewel LNG een grote stap in de goede richting is, is het de overgang naar bio-LNG die het verschil zal maken. Dit is een niet-fossiele, hernieuwbare brandstof die wordt geproduceerd met behulp van organisch afval en die, afhankelijk van de manier waarop deze wordt geproduceerd, tot wel 200% negatieve CO2-uitstoot kan genereren (van bron tot wiel).

Zijn er nog andere sectoren die LNG als overgangsbrandstof beschouwen?

In de scheepvaartsector stoot een schip op LNG tot 23% minder broeikasgassen uit in vergelijking met conventionele scheepsbrandstoffen. Net zoals bij zware vrachtwagens zijn schepen op LNG en tankinfrastructuur volledig compatibel met bio-LNG, waardoor ze een pad naar koolstofvrij maken vormen.  Daarom wordt het ook in de scheepvaartsector gezien als een potentiële overgangsbrandstof.

Wilt u meer weten over LNG en bio-LNG en de mogelijkheden van vrachtwagens op gas? Lees dan het volgende: