Voor veel eigenaars van vrachtwagens is vrees voor de actieradius een belemmering om over te stappen op elektrisch rijden. Maar is de sector niet te veel gericht op de actieradius?
Uit diverse recente onderzoeken en enquêtes blijkt dat wagenparkbeheerders en chauffeurs zich het meeste zorgen maken om de actieradius van elektrische vrachtwagens. Toch legt 70% van de zware vrachtwagens in Europa minder dan 500 km per dag af. Dit suggereert dat ze vervangen kunnen worden door elektrische vrachtwagens. Is de transportsector te gefixeerd op de actieradius?
Als sector komen we voort uit een traditie waarin voertuigen tot wel 1500 liter brandstof konden vervoeren en er overal tankstations waren, waardoor tanken nooit een probleem was. Als we overstappen op elektrische vrachtwagens met batterij, is er ineens minder energie aan boord, wat onzekerheid met zich mee brengt. Logistiek draait tenslotte om een goede planning en het opladen van elektrische vrachtwagens is een extra parameter waar rekening mee moet worden gehouden.
Professor Patrick Plötz van het Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research (ISI) in Karlsruhe, Duitsland, doet al meer dan tien jaar onderzoek naar elektrisch transport. Hij is ervan overtuigd dat de huidige elektrische vrachtwagens al in veel van onze transportbehoeften kunnen voorzien. Uit recente onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat 60% van de vrachtwagens in Duitsland vervangen zouden kunnen worden door een elektrische vrachtwagen die slechts één keer 's nachts opgeladen hoeft te worden, bijvoorbeeld bij het thuisdepot.
“De vraag naar een grotere actieradius is grotendeels psychologisch”, zegt Patrick Plötz. “Al tientallen jaren zijn we gewend om 1000 km met één tank af te leggen, dus 400-500 km voelt volstrekt onvoldoende. Maar feitelijk kan hiermee al aan een groot deel van de behoeften van de sector worden voldaan op het vlak van actieradius.”
Naarmate de openbare laadinfrastructuur blijft verbeteren en het voor elektrische vrachtwagens gemakkelijker wordt om tijdens hun dienst op te laden, kunnen ze steeds grotere afstanden afleggen die hun actieradius overschrijden.
“Zelfs op lange afstanden, waarbij er misschien wel 1000 km per dag wordt afgelegd, wordt er nooit meer dan 400 km gereden zonder te stoppen. Dit komt doordat de chauffeur wettelijk verplicht is om na vierenhalf uur 45 minuten te rusten. Als er dus tijdens die pauze kan worden opgeladen, kan een elektrische vrachtwagen met een actieradius van 400 km wel 1000 km per dag afleggen.”
Door zo gefixeerd te zijn op de actieradius en te blijven hameren op actieradius die eigenlijk niet nodig is, loopt u het risico dat de overstap naar elektrisch rijden wordt uitgesteld. Bovendien loopt u het risico dat u alle andere voordelen van elektromobiliteit misloopt, zoals lage brandstofkosten en nul CO2-uitstoot.
Een ander risico is dat u te veel specificaties voor uw elektrische vrachtwagen aanschaft, waardoor uw totale eigendomskosten stijgen. Een grotere actieradius betekent grotere batterijen, die niet alleen duurder zijn, maar ook minder laadvermogen hebben.
Het uitgangspunt zou moeten zijn om de juiste vrachtwagen voor de juiste toepassing te vinden. Kijk eens naar de routes die u aflegt. Welke afstanden legt u af? Wat is uw laadvermogen? Waar stopt u? Zijn er mogelijkheden om op te laden? Door een simulatie van de elektrische actieradius en een route-analyse uit te voeren, kunt u het perfecte voertuig vinden waarmee u nu de overstap kunt maken.
Voor hulp bij het simuleren van de elektrische actieradius en het vinden van oplaadoplossingen onderweg kunt u contact opnemen met uw dichtstbijzijnde Volvo Trucks-dealer.
Wilt u meer weten over elektrische vrachtwagens en de impact ervan op een bedrijf? Lees dan het volgende: