Vanheede Environment Group, partner van de circulaire economie

Vanheede is één toonaangevend bedrijf binnen de Benelux en Noord-Frankrijk op vlak van afvalmanagement. Naast een internationaal georganiseerde afvallogistiek beschikt de groep over haar eigen verwerkingssites waar de afvalstromen gevaloriseerd worden. 50% van de vloot bestaat uit Volvo vrachtwagens, een aandeel dat blijft groeien.

Vanheede Environment Group, partner van de circulaire economie

Vanheede Environment Group, partner van de circulaire economie

De manier van afvalverwerking heeft in de loop der jaren een grote evolutie doorgemaakt. Door de toenemende massaproductie en het gebruik van steeds meer verpakkingsmaterialen, werd het volume afval steeds groter. Een geïntegreerd afvalbeheer drong zich op. Rond het logistieke bedrijf Trans Vanheede werd een groep bedrijven gecreëerd, gespecialiseerd in de verwerking van een brede waaier van afvalstromen.

De heer Peter Degraeve, logistiek manager binnen de groep Vanheede: “Jaarlijks wordt er meer dan 828 000 ton aan industrieel en particulier afval verwerkt op een van onze twaalf eigen verwerkingssites verspreid over gans België en Noord-Frankrijk. Goed voor meer dan 1850 verschillende afvalstromen van gevaarlijke en niet-gevaarlijke, recycleerbare en niet-recycleerbare stoffen. Hiervan krijgt meer dan 92,5% een nieuwe toepassing en kan er voor meer dan 42 miljoen kWh aan groene energie mee opgewekt worden, goed voor bijna 12 000 huishoudens.”

Het wagenpark van Vanheede Environment Group, goed voor een 230 vrachtwagens, bestaat voor 50% uit Volvo vrachtwagens, een aandeel dat nog steeds verder toeneemt.

Het wagenpark van Vanheede Environment Group, goed voor een 230 vrachtwagens, bestaat voor 50% uit Volvo vrachtwagens, een aandeel dat nog steeds verder toeneemt.

Keuze voor Volvo Trucks
Het wagenpark van Vanheede Environment Group, goed voor een 230 vrachtwagens, bestaat voor 50% uit Volvo vrachtwagens, een aandeel dat nog steeds verder toeneemt. “Met de groei van de onderneming en de opening van diverse verwerkingssites geografisch gespreid over gans België en Noord-Frankrijk, zijn we een andere merkenpolitiek gaan voeren. Vroeger werkten we voornamelijk samen met de vrachtwagendealers die een vestiging hadden in de directe omgeving van onze hoofdzetel te Geluwe. Hier werd alle onderhoud in eigen beheer gedaan en kwamen alle vrachtwagens hier langs voor onderhoud, herstellingen, jaarlijkse keuring… De toenemende techniciteit van de wagens, de geografische spreiding van onze vestigingen en de nood aan een constructeur met een goed uitgebouwd netwerk, hebben ons er toe aangezet om te gaan samenwerken met een beperkt aantal merken. Zo zijn we terecht gekomen bij Volvo Trucks omdat zij een goed uitgebalanceerd netwerk hebben van dealers in de directe omgeving van onze verschillende sites. Bovendien werken de verschillende Volvo-verdelers op eenzelfde uniforme manier wat voor ons eveneens belangrijk is en alles veel transparanter maakt.

Volvo Trucks is ook één van weinige constructeurs die een voertuig kan aanbieden af fabriek dat heel wat opbouwmogelijkheden biedt, wat in onze sector een must is.
Daarenboven heeft Volvo Trucks als één van de weinigen een 10 tons naloopas, waar anderen stranden op slechts 7,5 ton. Een element dat voor ons type van werk belangrijk is. In overleg met Volvo Trucks werd eveneens een manual uitgewerkt hoe alles moet opgebouwd worden en waarin duidelijk bepaald is waar alles moet op- of ingebouwd worden. Voordat een wagen bedrijfsklaar is, zijn er toch heel wat extra elementen aan toegevoegd geweest zoals weegsystemen, OBU’s, extra werklichten, bedieningssystemen, boordcomputer, … Door alles zo uniform mogelijk te maken voor onze medewerkers, kunnen zij zich volledig toeleggen op alles wat zich rond hun vrachtwagen afspeelt.

Veiligheid is een hot issue bij ons want veel van onze wagens maken heel wat manipulaties per dag bijvoorbeeld voor het op- of afzetten van containers of rijden continu in de drukke stadskern voor het ophalen van het huishoudelijk afval. Het aantal gereden kilometers per jaar is misschien relatief laag, maar het aantal manipulaties per dag is fenomenaal.”

Reeds jaren heeft Vanheede Environment Group ruime aandacht voor de ecologische impact van hun activiteiten op het milieu wat ook door Volvo Trucks hoog in het vaandel wordt gedragen. “We streven beide eenzelfde ideologie na wat de samenwerking tussen ons enkel maar versterkt heeft. Volvo Trucks is niet enkel onze belangrijkste leverancier geworden van vrachtwagens binnen de groep, maar omgekeerd hebben wij ook hun vertrouwen gekregen om de afvalstromen binnen Volvo Trucks te verwerken en te valoriseren.

De kers op de taart in deze samenwerking was zonder enige twijfel de ontwikkeling en realisatie in nauw overleg tussen Volvo Trucks en Vanheede van de eerste hybride perswagen in België met een dergelijke capaciteit. Een wagen die dus perfect kan opgeladen worden door de eigen opgewekte energie. De circulaire economie krijgt hierdoor een heel concreet gezicht. De ultieme droom van iedereen die begaan is met onze toekomst!’ concludeert David Vanheede, CEO Vanheede Environment Group.

INFO

JAAR VAN OPRICHTING: 1968
HET BEDRIJF: Vanheede Environment Group is een geïntegreerd milieubedrijf gespecialiseerd in afvalmanagement en innovatieve milieutechnologieën dat meer dan 828.000 ton industrieelen huishoudelijk afval verwerkt en een nieuwe bestemming geeft.

1850 verschillende afvalstromen jaarlijks verwerkt verspreid over 12 verwerkingssites in België en Noord-Frankrijk.

WAGENPARK: 230 vrachtwagens (waarvan 111 Volvo’s) verdeeld volgens het type van activiteit: 41 haakwagens (33%), 12 kraanwagens (57 %), 30 perswagens (63 %), 21 trekkers (78%), 7 vaste wagens met laadklep (54 %)

MEDEWERKERS: 650

Artikelen filteren

5 true 5