Trucks

Dezelfde truck – Een wereld van verschil

Vanaf 1993 is de Volvo FH al in gebruik bij bedrijven over de hele wereld. De truck voldoet aan de wensen van transportbedrijven in het uiterste noorden op Svalbard maar ook in de hete woestijn van Saoedi-Arabië.
Volvo FH met woestijn en ijs op de achtergrond
De Volvo FH kan alle uitdagingen aan, hoe extreem het klimaat ook is.

“Ik blijf trouw aan Volvo, in voor- en in tegenspoed!” Er klinkt een vrolijke lach. Knut Vebostad, manager bij Vebostad Transport AS, vindt zijn zes Volvo FH-trucks erg belangrijk. Toen hij als chauffeur de stap zette om een eigen bedrijf te starten, was de keuze gemakkelijk. ”Er was nooit sprake van iets anders dan Volvo.”

Knut Vebostad begon zijn loopbaan in de transportwereld in het noorden van Noorwegen in Borkenes. “Als je daar opgroeit, vraag je je niet af of de weg ijzig of bochtig is. Je leert gewoon om sneeuwkettingen om te doen als dat nodig is. De eerste keer op de snelweg bij Oslo vond ik veel enger.” 

Vebostad Transport is gespecialiseerd in het vervoeren van asfalt en grind. Veel zware transporten die een echte uitdaging zijn voor de Volvo FH. De speciale voorzieningen van de truck komen goed van pas.
“We kunnen niet zonder de liftbare tandemas voor de bouwtransporten. Bij het rijden zonder lading besparen we 10-12% brandstof. En ook de banden slijten minder snel”, zegt Knut Vebostad.
De I-Shift met kruipversnellingen levert meer kracht en prestaties wanneer een stabiele lage snelheid is vereist.
“En dan Volvo Dynamic Steering. Dat is echt uniek. Dat geeft een heel nieuw gevoel”, aldus Knut Vebostad.

En alsof de wegen van Noorwegen nog niet genoeg uitdaging zijn... Vebostad Transport werkt ook op Svalbard, één van de meest noordelijke bewoonde plekken op aarde. In de zomer wordt één Volvo FH van Vebostad ingezet voor de wegenbouw op de eilanden van de noordelijke archipel.
“We zetten de truck dan op een vrachtschip. En wij vliegen er een paar dagen later ook naartoe, vertelt Knut Vebostad.
Het is een Volvo FH 540 uit 2013. We noemen de truck onze “stalen tractor”. Het was de eerste truck die ik kocht voor het bedrijf.”

Het hete klimaat van de Saoedi-Arabische woestijn is het andere uiterste als het om extreme omstandigheden gaat. Maar ook daar presteert de Volvo FH net zo goed. Sharbatly Fruit in Jeddah levert al meer dan 60 jaar verse groenten en fruit in de regio. Het bedrijf werkt met een strakke logistieke keten om de waren tijdens het transport gekoeld te houden.
“Het fruit komt eigenlijk niet in aanraking met het warme klimaat van Saoedi-Arabië. Alleen wanneer het wordt afgeleverd bij de markt”, zegt Hashim M Sharbatly, Deputy General Manager van Sharbatly Fruit.

Om te voorkomen dat de logistieke keten wordt onderbroken moet het bedrijf kunnen vertrouwen op de truck. Voor het transport van Jeddah naar Dammam doorkruist de Volvo FH het hele koninkrijk, dwars door de grote woestijn.
“Heen en weer is het meer dan 2.800 kilometer”, vertelt chauffeur Reynaldo Garcia.
De woestijn kan erg meedogenloos zijn met temperaturen tot boven 50°C en zandstormen die de truck op de proef stellen. Maar de Volvo FH kan er tegen.
“We hebben trucks die één miljoen kilometer rijden zonder dat onderdelen hoeven te worden vervangen. De koppeling en de remmen meegerekend. Dus we zijn erg tevreden over de kwaliteit”, zegt Daanie Zeyman die de truckwerkplaats van Sharbatly beheert.

En omdat de Volvo FH overal ter wereld goede prestaties levert, krijgt de truck grote waardering van de gebruikers.
“De truck kan altijd nog beter worden. Maar het lijdt geen twijfel dat de Volvo FH de beste beschikbare truck is. We rijden met de beste truck!” zegt Knut Vebostad.
“De truck is comfortabel. Heel snel en heel sterk. Het is de meest perfecte truck ter wereld”, zegt Reynaldo Garcia.