Trucks

Volvo Trucks schenkt 102 ruitenwissermotoren aan VUB voor beademingsapparatuur

Op vraag van de Vrije Universiteit Brussel schenkt Volvo Trucks 102 ruitenwissermotoren. Doel is om deze motoren te gebruiken als motor voor beademingsapparatuur.
Volvo Trucks ruitenwissermotor

De Covid-19 epidemie zou kunnen leiden tot een groot tekort aan beademingsapparatuur in de ziekenhuizen. Diverse instanties zoeken hiervoor oplossingen. Een werkgroep van de VUB, specifieker het Fablab van de industrieel ingenieurs, is begonnen met het ontwerpen van een low cost en snel te produceren beademingstoestel. Het team bestaat uit 35 multidisciplinaire ingenieurs (studenten-alumni-assistenten-proffen) en het doel is om voor de verwachte piek van Corona-besmettingen tegen 9 april, zo veel mogelijk beademingstoestellen in gebruik te hebben.

De filosofie in het project is het gebruiken van componenten die in grote getallen beschikbaar zijn in andere sectoren dan de medische, omdat deze al zwaar belast wordt op dit moment.

 “We hebben de afgelopen week een grote variëteit aan motoren getest, en de ruitenwissermotoren bleken goed te kunnen werken in deze unieke set-up. De motoren moeten beantwoorden aan zekere specificaties, zoals 40-50 RPM, 50W continue en een solide constructie met een stalen as die radiale krachten kan opvangen,” zegt Jonathan Sterckx, Team captain & Suspension Vehicle mechanics & Sponsoring VUB Racing. “De ruitenwissermotoren van vrachtwagens zijn sterker dan die van personenwagens, en hoewel deze ook werken, zullen die van de vrachtwagens een langere levensduur hebben.”

De beademingstoestellen moeten wel nog gecertificeerd worden voordat ze kunnen worden ingezet in de ziekenhuizen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met het UZ Brussel.

“Verschillende bedrijven uit de vrachtwagen- en automobielsector hebben hun medewerking al toegezegd voor dit project. We zijn hun dan ook bijzonder dankbaar voor hun enthousiaste medewerking”, zegt Jonathan Sterckx.

“De ruitenwissermotoren die wij schenken zijn afkomstig van een voorraad onderdelen van de Volvo FL6. Vanuit Volvo Group's centrale onderdelenmagazijn in Gent werden de stukken met spoed verwerkt en bezorgd op 26 maart. We vinden dit een prachtige zaak, en we hopen dat dit VUB project een inspiratie kan zijn voor meer steun om ook vanuit onze sector levens te kunnen redden” aldus Peter Himpe, Vice President Volvo Trucks Belux.

Voor meer informatie contacteer:

Volvo Trucks Belux: Karen Schulpzand, PR Manager, Email: karen.schulpzand@volvo.com, Tel: +32 2 482 53 54

VUB: Jonathan Sterckx, Tel +32 478 56 14 09, e-mail jonathan.sterckx@vub.be

Volvo Trucks levert een totaalpakket van transportoplossingen voor professionele en veeleisende klanten, met een volledig assortiment van zware tot middelzware trucks. Klanten worden ondersteund via een sterk internationaal netwerk met meer dan 2100 servicepunten in meer dan 130 landen. Volvo trucks worden in 14 landen geassembleerd. In 2019 leverde Volvo wereldwijd meer dan 131.000 trucks af. Volvo Trucks maakt deel uit van de Volvo Group, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van trucks, bussen, bouwmachines en aandrijfsystemen voor scheepvaart en industriële toepassingen. De Volvo Group biedt bovendien complete oplossingen op het gebied van financieringen en service. Volvo Trucks kernwaarden zijn kwaliteit, veiligheid en zorg voor het milieu.

In België is Volvo Trucks marktleider in het segment zware trucks. Er zijn 30 verkoops- en servicepunten in België en Luxemburg. Volvo Trucks in Gent is ’s wereld eerste CO2 neutrale automotive fabriek en is de grootste assemblagefabriek van Volvo Trucks, gespecialiseerd in zware vrachtwagens en cabines.