Volvo Trucks

België

×

De Volvo FMX viert zijn 10de verjaardag

10 jaar geleden, in april 2010, introduceerde Volvo Trucks een truck specifiek voor het bouwsegment, de Volvo FMX. Dankzij de vele innovatieve features, is deze truck al 10 jaar één van de belangrijkste spelers in de constructiewereld.
De Volvo FMX viert zijn 10de verjaardag

Tot de lancering van de FMX werden varianten van de Volvo FM en Volvo FH ingezet in het constructiesegment. De Volvo FMX veranderde het speelveld echter volledig en al snel werd de Volvo FMX een zeer populaire truck, zowel bij ondernemers als chauffeurs.

10 jaar aan de top
Dankzij de vele innovatieve features, staat de Volvo FMX al 10 jaar aan de top. Het oorspronkelijke ontwerp van de Volvo FMX werd gebaseerd op FM-platform, dat zich destijds al ruimschoots had bewezen op het gebied van veeleisende bouwtoepassingen. De Volvo FMX kreeg een grote bodemvrijheid, en met de nieuwe bovengrille, het agressieve lagere front, de driedelige stalen bumper met stalen hoeken van 3 mm dik, de gedegen beschermingsplaat en beschermende bullbar, was dit meteen een solide bouwtruck. Het robuuste moderne exterieur, met duidelijke linken naar de machines van Volvo Construction Equipment was een aantrekkelijke extra. Voor bijkomende functionaliteit bood de Volvo FMX tevens een krachtige sleephaak, roosterbescherming voor de koplampen, nieuwe antisliptreden en een handige ladder.

De constructieversie van de I-Shift-versnellingsbak zorgde ervoor dat de Volvo FMX zwaar en heuvelachtig terrein aankon met het comfort en het lage brandstofverbruik van deze populaire versnellingsbak. Dat is vooral belangrijk onder zware omstandigheden waarbij veel manoeuvreren komt kijken.
Amper 3 jaar na de introductie kwam Volvo Trucks al met een nieuwe versie van de Volvo FMX. De cabine werd herdacht. De bodemvrijheid werd vergroot tot 300 mm. De luchtvering werd vernieuwd. Het afsleepoog kan tot wel 32 ton trekken.

Wereldpremière Volvo Dynamic Steering
2013 is ook het jaar van de introductie van Volvo Dynamic Steering, een uniek door Volvo Trucks gepatenteerd systeem waardoor het mogelijk is een truck met minimale inspanning te besturen waardoor het risico op overbelasting van de chauffeur vermindert. Oneffenheden in de weg worden opgevangen. Bij lage snelheden is een zwaar beladen truck zo gemakkelijk te manoeuvreren dat deze met slechts één vinger kan worden bestuurd. Volvo Dynamic Steering werd wereldwijd bekend met de stunt van Jean-Claude Van Damme, die een epische spreidstand uitvoert tussen 2 Volvo trucks die perfect achteruit rijden dankzij Volvo Dynamic Steering.

Nieuwe cabine in 2020
En de evolutie gaat door. In september dit jaar brengt Volvo Trucks een geheel vernieuwde Volvo FMX, met een compleet nieuwe cabine, meer laadvermogen en innovatieve veiligheidsvoorzieningen. Met een verhoogde voorasbelasting tot 20 ton en een tandemstel van 38 ton zal de nieuwe Volvo FMX de zwaarste omstandigheden en de meest veeleisende opdrachten aankunnen.
“Met de Volvo FMX maken we al 10 jaar lang het verschil in de markt. We zien dat onze klanten bijzonder enthousiast zijn over hun FMX, wat zich ook reflecteert in ons algemeen marktaandeel, dat momenteel 21% bedraagt” aldus Siegfried Van Brabandt, Director Vehicle Sales Volvo Trucks Belux.

De vele vernieuwende features van de Volvo FMX werden in heel wat YouTube filmpjes naar voren gebracht:

 • The Split >
  Jean-Claude Van Damme toont het perfecte rijgedrag dankzij Volvo Dynamic Steering met zijn legendarische spreidstand
 • The Hook >
  Volvo Trucks CEO Claes Nilsson illustreert de sterkte van het afsleepoog
 • The Tecnician >
  Illustreert de bodemvrijheid
 • The Hamster stunt >
  Waarin een hamster dankzij Volvo Dynamic Steering het voertuig bestuurt
 • Look who’s Driving >
  4 jaar oude Sophie rijdt op afstand met de Volvo FMX, dankzij Volvo Dynamic Steering

10 jaar Volvo FMX aan de top

Voor meer informatie contacteer:

Karen Schulpzand
PR Manager, Volvo Trucks Belux
Email: karen.schulpzand@volvo.com
Tel: +32 2 482 53 54

Volvo Trucks levert een totaalpakket van transportoplossingen voor professionele en veeleisende klanten, met een volledig assortiment van zware tot middelzware trucks. Klanten worden ondersteund via een sterk internationaal netwerk met meer dan 2100 servicepunten in meer dan 130 landen. Volvo trucks worden in 14 landen geassembleerd. In 2019 leverde Volvo wereldwijd meer dan 131.000 trucks af. Volvo Trucks maakt deel uit van de Volvo Group, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van trucks, bussen, bouwmachines en aandrijfsystemen voor scheepvaart en industriële toepassingen. De Volvo Group biedt bovendien complete oplossingen op het gebied van financieringen en service. Volvo Trucks kernwaarden zijn kwaliteit, veiligheid en zorg voor het milieu.

In België is Volvo Trucks marktleider in het segment zware trucks. Er zijn 30 verkoops- en servicepunten in België en Luxemburg. Volvo Trucks in Gent is ’s wereld eerste CO2 neutrale automotive fabriek en is de grootste assemblagefabriek van Volvo Trucks, gespecialiseerd in zware vrachtwagens en cabines.