Volvo Trucks

België

×

Volvo Trucks laat klanten volledig elektrische voertuigen in de bouwsector testen

In oktober start Volvo Trucks met livetests van een volledig elektrisch voertuig in de bouwsector. Volvo Trucks levert twee voertuigen voor zwaar gebruik aan zijn klant Swerock. Hiermee wil het bedrijf tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar transport met minder lawaai en minder uitstoot, vooral in stedelijke gebieden.
Bij de test in reële toepassingen waarvoor Volvo Trucks en Swerock samenwerken, worden twee volledig elektrische bouwvoertuigen gebruikt: een Volvo FM en een Volvo FMX.
Bij de test in reële toepassingen waarvoor Volvo Trucks en Swerock samenwerken, worden twee volledig elektrische bouwvoertuigen gebruikt: een Volvo FM en een Volvo FMX.

Na de succesvolle introductie van in serie geproduceerde elektrische voertuigen voor stedelijke distributie en vuilnisophaling gaat Volvo Trucks nu ook twee volledig elektrische bouwvoertuigen inzetten, met diverse laadmogelijkheden. Deze voertuigen zullen getest worden in reële gebruikstoepassingen van klanten.

"Voertuigen in de bouwsector moeten doorgaans krachtiger en robuuster zijn dan diegene die in andere industrieën worden gebruikt. Voor elektrische voertuigen is dat niet anders", zegt Jonas Odermalm, Vice President Electromobility bij Volvo Trucks. "Onze commerciële oplossingen moeten een hoge productiviteit en beschikbaarheid garanderen. Daarnaast bieden ze de typische voordelen van een volledig elektrische aandrijving, zoals minder uitstoot en minder lawaai. Tests op het terrein en samenwerkingen met klanten zijn erg belangrijk voor het ontwikkelingsproces."

Een van de tests houdt in dat een elektrisch Volvo FM-voertuig met een betonmixer beton zal leveren bij klanten. Daarnaast wordt een elektrisch Volvo FMX-voertuig met een haakarm ingezet bij grotere infrastructuurprojecten.

In dit project wordt er geëvalueerd hoe elektrische voertuigen kunnen bijdragen aan een hogere efficiëntie en een kleinere impact op het klimaat. Bij de tests wordt niet alleen gekeken naar de prestaties van de voertuigen zelf, maar ook naar het volledige ecosysteem voor elektromobiliteit. Zo onderzoekt Volvo Trucks welke laadmogelijkheden het best aan de productiviteitsvereisten voldoen. Bij de evaluatie van de elektrische voertuigen in stadsomgevingen wordt er rekening gehouden met voordelen zoals stiller transport, veiligheid op het terrein en comfort voor de bestuurder.

"Dankzij dit soort tests kunnen we de activiteiten van klanten beter begrijpen. We zien hoe elektrische voertuigen een impact op hun dagelijkse activiteiten hebben op het vlak van rijcycli, laadvermogen, beschikbaarheid, rijbereik maar ook andere parameters. Tegelijkertijd genieten ze van alle voordelen van stiller en milieuvriendelijker transport", aldus Ebba Bergbom Wallin, Business Manager Electromobility bij Volvo Trucks.

Door de twee elektrische voertuigen in de praktijk te testen, kan Volvo Trucks evalueren hoe ze zullen worden gebruikt. Op die manier komen eventuele verbeterpunten aan het licht die voor een bredere toepassing nodig zijn.

"Samen met Volvo Trucks zetten we een grote stap in de richting van klimaatvriendelijk transport. Zo staan we heel wat dichter bij de voertuigen van morgen, die zorgen voor minder uitstoot van fossiele brandstoffen. We hebben al 15 hybride betonmixers en via dit project testen we nu voertuigen die volledig elektrisch rijden”, zegt Hans Orest, Division Manager bij Swerock, deel van de PEAB Group.

Feiten: De eerste test van Volvo Trucks met een elektrisch voertuig voor zware toepassingen bij klanten

  • Tijdens deze samenwerking worden twee elektrische voertuigen getest: een Volvo FM met een betonmixer en een Volvo FMX met een haakarm.
  • Het project vloeit voort uit de samenwerking tussen Volvo Trucks en Swerock, met steun van JOAB en Saraka.
  • De elektrische Volvo FM zal beton leveren aan klanten van Swerock in stedelijke gebieden.
  • De elektrische Volvo FMX met een haakarm zal vooral voor grotere infrastructuurprojecten en stedelijke bouwterreinen worden gebruikt.

Feiten: Swerock
Swerock is een van de grootste Scandinavische leveranciers van grondstoffen en diensten aan de bouwsector, met meer dan 360 steengroeven en 60 betonfabrieken. Swerock zet zich ook in op het vlak van recycling. Op deze manier wil het bedrijf zijn verantwoordelijkheid voor het klimaat en het milieu nemen door de ontginning van nieuwe grondstoffen te verminderen. Swerock maakt deel uit van de PEAB Group. Deze groep telt zo'n 17.000 werknemers en heeft een netto-omzet van 56 miljard Zweedse kroon.

Link naar afbeeldingen met hoge resolutie

Voor meer informatie contacteer:

Greet Borremans
Email: greet.borremans@volvo.com
Tel: +32 (0)2 482 52 61

Volvo Trucks biedt complete transportoplossingen voor professionele en veeleisende klanten, met een volledig assortiment middelzware tot zware vrachtwagens. De klantenondersteuning wordt verzekerd via een wereldwijd netwerk van dealers met 2.200 servicepunten in meer dan 130 landen. Volvo-vrachtwagens worden in 13 landen over de hele wereld geassembleerd. In 2021 werden wereldwijd ongeveer 123.000 Volvo-vrachtwagens afgeleverd. Volvo Trucks maakt deel uit van de Volvo Group, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van vrachtwagens, bussen, bouwmachines en scheeps- en industriële motoren. De Groep biedt ook complete oplossingen voor financiering en service. De missie van Volvo Trucks is gebaseerd op de kernwaarden kwaliteit, veiligheid en zorg voor het milieu.