Trucks

Volvo Trucks is helemaal klaar om een groot deel van het goederenvervoer elektrisch te maken

Volvo Trucks start dit jaar met de verkoop van drie nieuwe volledig elektrische zware modellen en is ervan overtuigd dat de tijd rijp is voor een snelle toename in elektrische voertuigen voor zwaar gebruik. De vooruitzichten zijn positief omdat de elektrische voertuigen van Volvo Trucks aan uiteenlopende transportbehoeften voldoen. In de EU bijvoorbeeld kan nu al bijna de helft van al het vrachtwagentransport met elektrische vrachtwagens plaatsvinden.
Volvo Trucks is helemaal klaar om een groot deel van het goederenvervoer elektrisch te maken
Dankzij de uitbreiding met drie nieuwe voertuigen zorgt het elektrische gamma van Volvo Trucks voor een kleinere impact op het klimaat door wegtransport.

Grote nationale en internationale transportinkopers tonen grote belangstelling voor elektrische voertuigen. Dit komt door hun eigen ambitieuze klimaatdoelen, maar ook door de vraag van consumenten naar koolstofvrij en schoner vervoer.

"Steeds meer transportbedrijven beseffen dat ze naar elektrische oplossingen moeten overstappen, niet alleen voor het milieu maar ook om competitief te blijven. Zo kunnen ze voldoen aan de eisen van klanten die duurzaam transport nastreven. Dankzij het uitgebreide aanbod van Volvo Trucks is de omschakeling naar elektrisch rijden voor veel meer transportbedrijven volkomen haalbaar", zegt Roger Alm, President van Volvo Trucks.

Drie nieuwe zware voertuigen in elektrisch gamma
Met de start van de verkoop van de nieuwe elektrische Volvo FH- en Volvo FM-modellen is elektrisch transport niet langer alleen mogelijk voor stedelijke gebieden, maar ook voor regionaal verkeer tussen steden. Bovendien zorgt het nieuwe elektrische Volvo FMX-model voor stiller en schoner bouwtransport.

Volgend jaar start de productie van de nieuwe elektrische modellen voor Europa. Ze vervoegen de Volvo FL Electric en de Volvo FE Electric voor stadsvervoer die sinds 2019 in serie worden geproduceerd voor dezelfde markt. In Noord-Amerika ging de verkoop van de VNR Electric vorig jaar december van start. Met de nieuwe modellen heeft Volvo Trucks momenteel een gamma van zes middelzware en zware elektrische voertuigen. Dit is de meest complete reeks commerciële elektrische vrachtwagens binnen de industrie.

Goed voor bijna de helft van de Europese transportbehoeften
Uit onderzoek blijkt dat het elektrische gamma van Volvo Trucks zo'n 45% van alle goederen die momenteel in Europa worden vervoerd, voor zijn rekening kan nemen dankzij de toevoeging van nieuwe voertuigen met een hoger laadvermogen, krachtigere aandrijflijnen en een maximaal rijbereik van 300 km.* Zo helpt Volvo Trucks mee de impact op het klimaat door wegtransport te verminderen. Volgens officiële statistieken is dit wegtransport momenteel verantwoordelijk voor zo'n 6% van de totale CO2-uitstoot in de EU.

"Er bestaat een enorm potentieel om vrachtwagentransport in Europa, en ook in andere delen van de wereld, in de zeer nabije toekomst elektrisch te maken", zegt Roger Alm. "Om dit te bewijzen, hebben we het ambitieuze doel gesteld om tegen 2030 minstens de helft van onze omzet uit elektrische voertuigen te halen. Met deze drie nieuwe zware modellen zetten we een flinke stap om dit doel te bereiken."

Uitgebreid aanbod elektrische oplossingen
Naast elektrische voertuigen bestaat het elektrificatieprogramma van Volvo Trucks uit een compleet ecosysteem met diverse service-, onderhouds- en financieringsoplossingen, maar ook uit andere mogelijkheden voor een gemakkelijkere en snellere omschakeling naar elektrisch transport. Dankzij een holistische aanpak helpt Volvo Trucks zijn klanten om productief te blijven en de controle te houden over hun nieuwe elektrische transportvloot.

"Deze complete geëlektrificeerde transportoplossingen die wij, samen met ons wereldwijde netwerk van verdelers en werkplaatsen, bieden, spelen een cruciale rol voor het succes van onze klanten", beweert Roger Alm.

Elektrische voertuigen op waterstofcellen
Als we nog verder in de toekomst kijken, zien we dat elektrische voertuigen zelfs voor zwaar transport over lange afstanden kunnen gebruikt worden. Om te voldoen aan de uitdagende eisen voor zowel een groot laadvermogen als een veel groter rijbereik, wil Volvo Trucks waterstofcellen gebruiken om de elektriciteit op te wekken.

"Deze technologie ontwikkelt zich snel en we willen elektrisch transport ook over lange afstanden mogelijk maken, met zowel batterijen als brandstofcellen", aldus Roger Alm. "Ons doel is om in de tweede helft van dit decennium te starten met de verkoop van elektrische voertuigen op waterstofcellen. We zijn ervan overtuigd dat we dit doel zullen bereiken."
 

Het elektrische voertuigaanbod van Volvo Trucks voor Europa

Modellen

  • Volvo FH Electric voor regionaal en interstedelijk transport.
  • Volvo FM Electric, een veelzijdig voertuig voor zwaar lokaal transport en regionale distributie.
  • Volvo FMX Electric voor schoner en stiller bouwtransport.
  • Volvo FE Electric voor lokaal vervoer, stadsdistributie en afvaltransport.
  • Volvo FL Electric voor lokaal vervoer en stadsdistributie.
  • Het gamma omvat ook de Volvo VNR Electric voor de Noord-Amerikaanse markt.

Technische gegevens

  • Volvo FH, FM en FMX Electric: Rijbereik tot 300 km. Continu vermogen van 490 kW. Maximumkoppel 2400 Nm. Batterijcapaciteit tot 540 kWh. Maximaal treingewicht tot 44 ton.
  • Volvo FE Electric: Rijbereik tot 200 km. Continu vermogen van 330 kW. Max. koppel van 850 Nm. Batterijcapaciteit tot 264 kWh. Voertuiggewicht 27 ton.
  • Volvo FL Electric: Rijbereik tot 300 km. Continu vermogen van 165 kW. Max. koppel van 425 Nm. Batterijcapaciteit tot 396 kWh. Voertuiggewicht 16 ton.

* Volgens de statistieken van Eurostat "Goederenvervoer over de weg volgens afstand" legde 45% van alle goederen die in Europa over de weg zijn vervoerd, een afstand van minder dan 300 km af.
 


Fotomateriaal en films voor de pers zijn beschikbaar via de foto- en filmgalerij voor Volvo Trucks op http://images.volvotrucks.com of via deze link.

LINK naar gerelateerd persbericht: "Volvo Trucks pakt in 2021 uit met een compleet gamma elektrische vrachtwagens voor Europa"

LINK naar het compleet gamma elektrische vrachtwagens van Volvo

LINK naar de film (elektrische vrachtwagens Volvo)

Voor meer informatie contacteer:

Greet Borremans
Email: greet.borremans@volvo.com
Tel: +32 (0)2 482 52 61

Volvo Trucks biedt complete transportoplossingen voor professionele en veeleisende klanten, met een volledig assortiment middelzware tot zware vrachtwagens. De klantenondersteuning wordt verzekerd via een wereldwijd netwerk van dealers met 2.200 servicepunten in meer dan 130 landen. Volvo-vrachtwagens worden in 13 landen over de hele wereld geassembleerd. In 2021 werden wereldwijd ongeveer 123.000 Volvo-vrachtwagens afgeleverd. Volvo Trucks maakt deel uit van de Volvo Group, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van vrachtwagens, bussen, bouwmachines en scheeps- en industriële motoren. De Groep biedt ook complete oplossingen voor financiering en service. De missie van Volvo Trucks is gebaseerd op de kernwaarden kwaliteit, veiligheid en zorg voor het milieu.