Trucks

×

Nieuw veiligheidssysteem om fietsers en voetgangers te beschermen

Volvo Trucks introduceert nu een nieuw veiligheidssysteem om andere weggebruikers te detecteren die de dode hoek aan beide zijden van de vrachtwagen binnenrijden.
Nieuw veiligheidssysteem om fietsers en voetgangers te beschermen
Volvo Trucks introduceert nu een nieuw veiligheidssysteem om andere weggebruikers te detecteren die de dode hoek aan beide zijden van de vrachtwagen binnenrijden..

In drukke verkeerssituaties is het zelfs voor de meest ervaren chauffeurs moeilijk om alles rond de vrachtwagen te zien. Om stress-situaties voor de chauffeur te vermijden, biedt Volvo Trucks zijn nieuwe veiligheidssysteem aan. Met behulp van een dubbele radar aan elke kant van de vrachtwagen detecteert het systeem andere weggebruikers, zoals fietsers, die de risicozone betreden.

 

“Een ongeval is snel gebeurd. Ons uitgebreide ongevallenonderzoek is gebaseerd op tientallen jaren van onderzoek naar reële situaties. Dit nieuwe veiligheidssysteem helpt de bestuurder om mogelijke aanrijdingen te voorkomen”, aldus Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety Director bij Volvo Trucks.

 

Wanneer er zich iemand in de dode hoek bevindt, informeert het systeem, genaamd 'Side Collision Avoidance Support', de bestuurder via een rood lampje in de betreffende buitenspiegel. Als de bestuurder via de richtingaanwijzer een verandering van rijstrook aangeeft, begint het rode lampje te knipperen en weerklinkt er een waarschuwingsgeluid aan de kant waar een potentiële aanrijding dreigt. De bestuurder wordt gewaarschuwd en kan de vrachtwagen afremmen, om bijvoorbeeld een fietser door te laten.

 

“Bij Volvo Trucks streven we op lange termijn naar nul ongevallen en plaatsen we veiligheid centraal in alles wat we doen. Dit nieuwe systeem is opnieuw een voorbeeld van de inspanningen die we leveren om dat doel te bereiken”, besluit Anna Wrige.

 

Het nieuwe systeem zal vanaf september 2022 wereldwijd verkrijgbaar zijn op de Volvo FH, FM en FMX op diesel, gas of elektriciteit.  De Volvo FL- en FE-modellen krijgen het nieuwe veiligheidssysteem in 2023.

 

LINK naar hogeresolutiefoto's

LINK naar een film over Side Collision Avoidance Support

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,200 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 13 countries across the globe. In 2021 approximately 123,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.