Trucks

Volvo Trucks, IKEA Industry en Raben Group ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst voor emissievrij zwaar transport.

Volvo Trucks, IKEA Industry en Raben Group ondertekenden zopas een samenwerkingsovereenkomst voor emissievrij zwaar transport. IKEA zal zware elektrische Volvo-vrachtwagens inzetten voor de interne transporten tussen twee van zijn fabrieken in Zbąszynek (Polen), die zullen worden beheerd door Raben Group. De ervaringen van dit pilootproject zullen worden gebruikt voor de grootschalige elektrificering van de vervoersactiviteiten in een groter transportnetwerk.
Volvo Trucks, IKEA en Raben Group bundelen hun krachten om emissievrij transport te versnellen
IKEA zal zware elektrische Volvo-vrachtwagens inzetten voor de interne transporten tussen twee van zijn fabrieken in Zbąszynek (Polen), die zullen worden beheerd door Raben Group.

IKEA is een grote transportafnemer met wereldwijd meer dan twee miljoen zendingen per jaar. Om zijn strategische klimaatdoelstelling te bereiken, en de broeikasgasuitstoot van het producttransport met 70 procent per lading* te verlagen, is de elektrificering van zware voertuigen van cruciaal belang. De elektrificering van het transport is een van de oplossingen om de onderliggende oorzaak van klimaatverandering aan te pakken.

Daarom hebben IKEA Industry, Volvo Trucks en Raben Group in Polen hun krachten gebundeld om emissievrije Volvo FM Electric-vrachtwagens in te zetten. De voertuigen zullen de interne goederenstroom verzekeren tussen twee fabrieken van IKEA Industry in het westen van Polen, die 14 kilometer van elkaar liggen (Zbąszynek en Babimost).

De vrachtwagens zullen in de productievestiging van IKEA Industry worden opgeladen met hernieuwbare elektriciteit van een externe bron. De eerste elektrische vrachtwagen zal in de herfst in gebruik worden genomen en het vrachtwagenpark zal verder worden uitgebreid op basis van de ervaringen van het pilootproject.

“We zijn verheugd deze samenwerking te kunnen aankondigen want ze zal onze overstap naar duurzamer wegvervoer versnellen. Met dit project kunnen we meer inzicht verwerven in de uitdagingen en mogelijkheden van de grootschalige implementatie van elektrische transportactiviteiten en de onderlinge afhankelijkheid ervan in een groter transportnetwerk,” aldus Małgorzata Dobies-Turulska, Managing Director van IKEA Industry Zbąszynek. 

“We zijn verheugd om samen met IKEA en Raben Group aan duurzamere vrachtwagentransporten te kunnen werken. Net als Volvo hebben IKEA en Raben ambitieuze klimaatdoelstellingen. Dit project zal waardevolle inzichten opleveren en vormt een goede basis voor een verdere samenwerking in de toekomst,” aldus Robert Grozdanovski, SVP Europe Central East & East bij Volvo Trucks.

“Voor Raben Group is dit project de eerste stap in de decarbonisering van ons eigen vrachtwagenpark om zo de ambitieuze CO₂-doelstellingen te realiseren die onlangs wetenschappelijk zijn goedgekeurd door de SBTi-experts (Science Based Targets). Dit is ook een belangrijk project voor het volledige vrachtwagentransportproces. We zijn een van de eerste logistieke bedrijven in Europa die de ambitieuze uitdaging aangaan om een elektrische vrachtwagen met een aanhangwagen van 24 ton in te zetten,” besluit Piotr Banasiak, Managing Director bij Raben Transport.

Volvo Trucks startte in 2019 als een van ‘s werelds allereerste vrachtwagenmerken met de serieproductie van elektrische vrachtwagens. Momenteel heeft Volvo Trucks wereldwijd zes elektrische vrachtwagenmodellen in productie, het breedste gamma elektrische vrachtwagens in de sector. De onderneming heeft zich als doel gesteld om tegen 2030 de helft van zijn totale vrachtwagenverkoop te realiseren met elektrische modellen.

*Vergeleken met het referentiejaar 2017 (exclusief leveringen over de laatste kilometer aan klanten).

Over IKEA Industry

IKEA Industry is een integraal onderdeel van IKEA Supply en IKEA's interne productieactiviteiten. Met 22 vestigingen in acht landen is IKEA Industry 's werelds grootste producent van houten meubels en de onderneming heeft ongeveer 17.500 medewerkers in dienst.

Over Raben

Raben Group is een logistieke dienstverlener die uitgebreide TFL-diensten aanbiedt: contractlogistiek, wegennet (binnenland, internationaal en Oosten), Fresh Logistics, FTL & intermodaal vervoer, zee- en luchttransport. De groep heeft meer dan 160 eigen vestigingen in vijftien Europese landen en stuurt dagelijks meer dan 9.000 vrachtwagens de weg op.

LINK naar hogeresolutiefoto's

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.