Trucks

Volvo lanceert krachtige vrachtwagen op biogas om minder CO2 uit te stoten bij langere transporten

Volvo Trucks lanceert nu een nieuwe, krachtigere vrachtwagen die op vloeibaar biogas kan rijden. De nieuwe vrachtwagen kan veeleisende transportopdrachten over lange afstanden uitvoeren en tegelijk de totale CO2-uitstoot verlagen.
Volvo lanceert krachtige biogastruck voor minder CO2 op langere transporten
Ook krijgen de gasmotoren belangrijke technische upgrades die hen tot 4% zuiniger maken**, wat samen met een nieuwe 10% grotere gastank bijdraagt tot een groter rijbereik.

Vijf jaar geleden lanceerde Volvo Trucks zijn vrachtwagens die op vloeibaar biogas kunnen rijden, vaak bio-LNG genoemd. Deze hernieuwbare brandstof kan uit allerlei soorten organisch afval worden geproduceerd, waaronder voedselresten. Ze kan de CO2-uitstoot met 100% verlagen.

 

“Biogas is een fantastische aanvulling op elektrisch transport; het helpt transporteurs om hun duurzaamheidsambities waar te maken en klimaatneutraal transport te realiseren”, aldus Daniel Bergstrand, productmanager voor vrachtwagens op gas bij Volvo Trucks.

 

De vrachtwagens op gas Volvo FH en FM krijgen een nieuw vermogensniveau van 500 pk en sluiten aan bij de vorige motoren van 420 en 460 pk. Ook krijgen de gasmotoren belangrijke technische upgrades die hen tot 4% zuiniger maken**, wat samen met een nieuwe 10% grotere gastank bijdraagt tot een groter rijbereik.

 

“Onze efficiënte vrachtwagens op gas bieden prestaties die vergelijkbaar zijn met hun tegenhangers op diesel. Tanken gaat bijna net zo snel als een dieselvrachtwagen en het groeiende netwerk van meer dan 600 tankstations voor zowel bio-LNG als LNG in Europa maakt hen ideaal voor langeafstandstransport”, legt Daniel Bergstrand uit.

 

Klimaatverandering vraagt om meer dan één oplossing

Het versterkte gamma op gas sluit goed aan bij de drieledige strategische roadmap van Volvo Trucks om zijn emissies terug te dringen: batterij-elektrische vrachtwagens, brandstofcelvrachtwagens en verbrandingsmotoren op hernieuwbare brandstoffen zoals biogas, HVO of zelfs groene waterstof.

 

“Er zijn verschillende technische oplossingen nodig omdat de beschikbaarheid van energie- en brandstofinfrastructuur sterk verschilt tussen landen en regio’s, en ook omdat de vereisten voor elke transportopdracht kunnen variëren”, aldus Daniel Bergstrand.

 

Grote plannen om fossiel LNG te vervangen door bio-LNG in Europa

Verwacht wordt dat de Europese productie van bio-LNG snel zal stijgen om af te stappen van het gebruik van fossiel LNG. De Europese Commissie heeft een plan voorgesteld, REPower EU genaamd, waarin de nadruk ligt op het creëren van een sterk verhoogde binnenlandse productiecapaciteit voor verschillende soorten energie. Het plan is om de jaarlijkse biogasproductie te vertienvoudigen tegen 2030*. De sector is al begonnen aan een snelle groeifase. Ook buiten Europa wint het potentieel van biogas aan belangstelling.

 

Feiten over de gasvrachtwagens van Volvo:

·        Productmodellen: Volvo FH, FM en FMX (op aanvraag).

·        Vermogensniveaus: 420, 460 en 500 pk.

·        Brandstof: bio-LNG (vloeibaar biogas) of LNG. Een kleine hoeveelheid diesel of HVO wordt gebruikt om het gas te ontsteken.

·        Rijbereik: tot 1.000 km**.

·        Motortechnologie: Door gebruik te maken van de hoge efficiëntie van de dieselmotor worden dezelfde rijeigenschappen bereikt als bij een dieselvrachtwagen. Dat maakt het mogelijk om met zware lasten te rijden en lange afstanden af te leggen.

·        De nieuwe Euro6 step E-gasmotoren zijn tot 4% zuiniger** dan de D-gasmotoren.

·        De gasmotoren werden volledig geüpdatet en de hogere efficiëntie wordt verkregen dankzij nieuwe injectoren en zuigers om de wrijving te verlagen, samen met een nieuwe turbo, variabele oliepomp en krukasventilatie die ongefilterde olie aankan.

 

Feiten over vloeibaar gas:

·        Bio-LNG (ook wel LBG genoemd) is een hernieuwbare brandstof die bestaat uit vloeibaar biogas (biomethaan). Om het even welk organisch afval kan worden verwerkt tot biogas, bijvoorbeeld slib van zuiveringsinstallaties, voedselafval, mest en andere restproducten.

·        LNG (Liquified Natural Gas, vloeibaar aardgas) is een fossiel gas (methaan) dat wordt gewonnen uit ondergrondse of onderzeese reserves.

·        Biogas wordt vloeibaar gemaakt op dezelfde manier als LNG; het gas wordt gekoeld tot -162 °C. De brandstof neemt dan aanzienlijk minder ruimte in. Dat maakt het mogelijk om een veel grotere hoeveelheid energie mee te nemen aan boord van de vrachtwagen, wat het bereik aanzienlijk vergroot.

·        Het doel van de Europese Commissie (REPower EU) is om de jaarlijkse biogasproductie tegen 2030 te vertienvoudigen tot 35 miljard kubieke meter*. Tegen 2024 zullen meer dan 78 bio-LNG-fabrieken klaar zijn in Europa. De komende jaren zouden Duitsland en Italië, samen met Nederland, de belangrijkste bio-LNG-landen worden.

 

 

 

* EBA (European Biogas Association) Statistical Report 2022.

 https://www.europeanbiogas.eu/SR-2022/EBA/

 

** De werkelijke brandstofprestaties en actieradius kunnen variëren afhankelijk van vele factoren, zoals rijsnelheid, gebruik van cruisecontrol, voertuigspecificaties, lading van het voertuig, feitelijke topografie, rijervaring van de bestuurder, onderhoud van het voertuig en weersomstandigheden.

LINK naar REPower EU document
 

LINK naar HR beelden

For further information, please contact:

Jan Strandhede
Media Relations Director, Volvo Trucks
Tel: +46 31 3233715
Email: jan.strandhede@volvo.com

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,300 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2022 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.