Trucks

Volvo Trucks test elektrische vrachtwagens op waterstof op de openbare weg

Vrachtwagens met brandstofcellen op waterstof die enkel waterdamp uitstoten zullen een belangrijk deel uitmaken van het emissievrije productgamma van Volvo Trucks. Nu hebben de voertuigen een belangrijke mijlpaal bereikt – namelijk testrijden op de openbare weg.
Volvo Trucks test elektrische vrachtwagens op waterstof op de openbare weg
Vrachtwagens rijden zeven dagen per week en in alle soorten weer. De barre omstandigheden op de openbare weg in het noorden van Zweden, met ijs, wind en veel sneeuw, vormen een ideale testomgeving

Vorig jaar presenteerde Volvo Trucks voor het eerst zijn elektrische vrachtwagens met brandstofcellen. Deze emissievrije vrachtwagens gebruiken waterstof om hun eigen elektriciteit aan boord te produceren en kunnen lange afstanden afleggen, waardoor ze geschikt zijn voor langere transportopdrachten.

De vrachtwagens zijn nu voor het eerst getest op de openbare weg. Maar niet zomaar een openbare weg. Om het extra uitdagend te maken, zijn de tests uitgevoerd boven de poolcirkel in het noorden van Zweden – in een extreem koud klimaat.

“Vrachtwagens rijden zeven dagen per week en in alle soorten weer. De barre omstandigheden op de openbare weg in het noorden van Zweden, met ijs, wind en veel sneeuw, vormen een ideale testomgeving,” aldus Helena Alsiö, VP Powertrain Product Management bij Volvo Trucks. “Ik ben blij te kunnen zeggen dat deze tests goed verlopen, wat de tests bevestigt die we vooraf hebben uitgevoerd, zowel digitaal als op onze besloten testbaan dicht bij Göteborg.”

Elektrische vrachtwagens met brandstofcellen op waterstof zullen vooral geschikt zijn voor langere afstanden en wanneer het gebruik van alleen batterijen geen optie is: bijvoorbeeld in landelijke gebieden zonder laadinfrastructuur.

Commercieel beschikbaar in de tweede helft van dit decennium

Volvo biedt momenteel het breedste productaanbod van batterijaangedreven elektrische vrachtwagens aan in de sector, met zes productiemodellen voor een erg brede waaier aan transporten in en tussen steden.

De elektrische vrachtwagens met brandstofcellen zullen in de tweede helft van dit decennium beschikbaar zijn. Enkele jaren voor de commerciële lancering zullen tests met transporteurs van start gaan.

Om de ontwikkeling te versnellen heeft de Volvo Group haar krachten gebundeld met Daimler voor de ontwikkeling en productie van brandstofcelsystemen op maat voor zware voertuigen.

Mogelijk om CO2 vandaag al te verminderen

Voor transporteurs die nu al emissievrij transport willen aanbieden, biedt Volvo Trucks momenteel zes verschillende batterijaangedreven modellen aan, naast vrachtwagens op hernieuwbare brandstoffen zoals biogas. 

“We moeten nu in actie komen om de opwarming van de aarde te stoppen. Ongeacht de transportopdrachten of waar ter wereld onze klanten actief zijn: wachten is geen optie. Over enkele jaren zullen onze klanten de CO2-uitstoot van hun vrachtwagens volledig kunnen elimineren,” aldus Roger Alm, President van Volvo Trucks.

Feiten

De elektrische vrachtwagens met brandstofcellen op waterstof van Volvo gebruiken twee brandstofcellen met capaciteit om 300 kW elektrisch vermogen te genereren.

Groene waterstof is een eindeloze bron die wordt geproduceerd met hernieuwbare energiebronnen zoals wind, water en zon.

 

LINK naar HR beelden

LINK naar film met testbeelden

For further information, please contact:

Helena Lind
Media Relations Director, Volvo Trucks
Email: helena.lind@volvo.com
Tel: +46 76 5536257
 

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,200 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2023 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.