Trucks

Volvo lanceert vrachtwagens aangedreven op waterstof

Volvo Trucks ontwikkelt vrachtwagens met verbrandingsmotoren die op waterstof rijden. Wegtests met vrachtwagens die waterstof in verbrandingsmotoren gebruiken, zullen beginnen in 2026 en de commerciële lancering is gepland voor het einde van dit decennium. Vrachtwagens die op groene waterstof rijden, zijn een belangrijke stap voor Volvo om haar netto nuldoel te bereiken en klanten te ondersteunen bij het behalen van hun decarbonisatiedoelstellingen.
Volvo Trucks introduceert vrachtwagens die op groene waterstof rijden.
Volvo zal vrachtwagens met verbrandingsmotoren introduceren die op groene waterstof kunnen rijden. Deze vrachtwagens vormen een belangrijke stap in de verduurzaming van het zware transport.
Vrachtwagens die op groene waterstof rijden in plaats van fossiele brandstoffen, bieden een manier om het transport te decarboniseren. Waterstofvrachtwagens zullen vooral geschikt zijn voor langere afstanden en in regio's waar beperkte laadinfrastructuur is, of tijd voor het opladen van batterijen.

 

Volvo zal in 2026 beginnen met klantentests met vrachtwagens die waterstof in verbrandingsmotoren gebruiken, en de vrachtwagens zullen commercieel beschikbaar zijn tegen het einde van dit decennium. Er wordt al getest in laboratoria en in voertuigen. De vrachtwagens uitgerust met een verbrandingsmotor op waterstof zullen een aanvulling zijn op Volvo’s aanbod van andere alternatieven, zoals batterij-elektrische vrachtwagens, brandstofcel-elektrische vrachtwagens en vrachtwagens die op hernieuwbare brandstoffen zoals biogas en HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) rijden.

 

“Vrachtwagens waarbij de traditionele verbrandingsmotor behouden blijft maar op waterstof rijdt, zullen dezelfde prestaties en betrouwbaarheid hebben als onze dieselvrachtwagens, maar met het extra voordeel van zeer lage CO2-uitstoot. Ze zullen een waardevolle aanvulling zijn op onze batterij-elektrische vrachtwagens, die al meerdere jaren op de markt zijn,” zegt Jan Hjelmgren, Hoofd Productmanagement en Kwaliteit, Volvo Trucks.

 

Volvo vrachtwagens met verbrandingsmotoren die op groene waterstof rijden, zullen zeer lage CO2-uitstoot hebben bij gebruik van hernieuwbare HVO als ontstekingsbrandstof en worden geclassificeerd als een “Zero Emission Vehicle” (ZEV) onder de nieuwe overeengekomen EU CO2-emissienormen.

 

“Het is duidelijk dat verschillende technologieën nodig zijn om zwaar transport te decarboniseren. Als wereldwijde vrachtwagenfabrikant moeten we onze klanten ondersteunen door verschillende decarbonisatieoplossingen aan te bieden, zodat klanten hun alternatief kunnen kiezen op basis van hun transportopdracht, beschikbare infrastructuur en prijzen van groene energie,” zegt Jan Hjelmgren.

 

Volvo vrachtwagens met waterstof-aangedreven verbrandingsmotoren zullen High Pressure Direct Injection (HPDI) bevatten, een technologie waarbij een kleine hoeveelheid ontstekingsbrandstof met hoge druk wordt geïnjecteerd om compressieontsteking mogelijk te maken voordat waterstof wordt toegevoegd. De voordelen van deze technologie zijn onder meer hogere energie-efficiëntie met lager brandstofverbruik en verhoogd motorvermogen.

Volvo Group heeft een overeenkomst getekend met Westport Fuel Systems om een joint venture op te richten die gebruik maakt van HPDI-technologie. De joint venture wordt verwacht operationeel te zijn in het tweede kwartaal van 2024, na de formele afronding.

 

FEITEN

  • Volvo vrachtwagens aangedreven op waterstof zullen een operationeel bereik hebben dat vergelijkbaar is met veel dieselvrachtwagens, afhankelijk van het type transport.
  • Vanwege de lage CO2-uitstoot door waterstofverbranding worden deze vrachtwagens geclassificeerd als “Zero Emission Vehicles” onder de nieuwe overeengekomen EU CO2-emissienormen.
  • Verbrandingsmotoren op waterstof zullen ook zeer kleine hoeveelheden stikstofoxiden en deeltjes uitstoten.
  • Waterstof kan ook worden gebruikt om brandstofcel-elektrische vrachtwagens aan te drijven, waarbij elektriciteit aan boord van de vrachtwagen wordt geproduceerd. Brandstofcel-elektrische vrachtwagens stoten geen uitlaatemissies uit, alleen waterdamp.

 

LINK naar hoge resolutie beelden

For further information, please contact:

Helena Lind
Media Relations Director, Volvo Trucks
Email: helena.lind@volvo.com
Tel: +46 76 5536257
 

Volvo Trucks supplies complete transport solutions for discerning professional customers with its full range of medium- and heavy-duty trucks. Customer support is provided via a global network of dealers with 2,200 service points in about 130 countries. Volvo trucks are assembled in 12 countries across the globe. In 2023 approximately 145,000 Volvo trucks were delivered worldwide. Volvo Trucks is part of the Volvo Group, one of the world’s leading manufacturers of trucks, buses, construction equipment and marine and industrial engines. The group also provides complete solutions for financing and service. Volvo Trucks’ work is based on the core values of quality, safety and environmental care.