Trucks

Tatu Ljokkoi
2022-04-01
3 min
Driver's World
Author
Tatu Ljokkoi
Driver development at Volvo Trucks

Welke gevolgen heeft de nieuwe regelgeving voor tachografen in vrachtwagens in Europa voor mij?

Slimme tachografen van de eerste generatie zijn sinds juni 2019 verplicht in alle nieuwe zware vrachtwagens. Nu introduceert de Europese Unie (EU) verdere regelgeving waarbij de installatie van tachografen van de tweede generatie vanaf augustus 2023 vereist wordt.

 

Dit is wat u moet weten over de nieuwe regelgeving voor tachografen van de EU en wat deze voor u als chauffeur betekent. Laten we beginnen met te kijken waarom de EU heeft beslist om de regelgeving in de eerste plaats in te voeren.


Meer veiligheid en professionaliteit in de branche

De belangrijkste doelstellingen van deze regelgeving zijn de veiligheid vergroten, de manipulatie van tachograafgegevens verminderen en ervoor zorgen dat chauffeurs voldoende rust hebben tussen ritten en zware rijperioden.


De regelgeving maakt het u gemakkelijker bij controles en om tijdig op uw bestemming te komen. De autoriteiten in elk land in de EU kunnen controles op afstand uitvoeren en op voorwaarde dat uw tachograafgegevens in orde zijn, kunt u uw reis voortzetten zonder aan de kant te worden gezet. Dit is een belangrijke reden om ervoor te zorgen dat u geen overtredingen begaat. Bestaande voertuigen met oude tachografen kunnen nog steeds worden onderworpen aan controles langs de weg, dus correct gebruik van alle tachografen blijft uiterst belangrijk.

 

In het verleden hebben sommige chauffeurs en vrachtwageneigenaars tachograafgegevens gemanipuleerd om te voorkomen dat ze aan de veiligheidsnormen voor chauffeurs moesten voldoen. De EU-regelgeving is ontworpen om dit veel moeilijker te maken en tegelijkertijd personen die de regelgeving naleven niet te hinderen en te vertragen met onnodige controles. 

 

Wat is de nieuwe regelgeving voor tachografen?

Slimme tachografen van de eerste generatie zijn sinds 15 juni 2019 verplicht in alle nieuwe vrachtwagens. Volgens de recentste EU-regelgeving moeten tachografen van de tweede generatie worden geïnstalleerd in alle nieuwe vrachtwagens van meer dan 3,5 ton vanaf 21 augustus 2023. Tegen eind 2024 moeten alle oude analoge of digitale tachografen (met uitzondering van de eerste generatie intelligente tachografen) in vrachtwagens die worden gebruikt voor grensoverschrijdende opdrachten, worden vervangen. Tegen augustus 2025 moeten alle intelligente tachografen van de eerste generatie die bij grensoverschrijdende opdrachten worden gebruikt, worden geüpgraded.

De belangrijkste functies die worden geïntroduceerd met tachografen van de tweede generatie zijn dat ze grensoverschrijdend verkeer kunnen controleren via een satellietpositioneringssysteem en dat ze het tijdstip en de locatie van laden en lossen kunnen controleren.

 

Uw slimme tachograaf kan ook communiceren met lokale ordediensten, die uw tachograafgegevens op afstand kunnen controleren zonder dat u uw voertuig hoeft te stoppen. Als er geen problemen worden gedetecteerd, moeten de autoriteiten de gegevens binnen drie uur verwijderen.

 

Uw reis plannen om te voldoen aan de nieuwe regelgeving voor tachografen

Dankzij de nieuwe regelgeving voor tachografen is het nog nooit zo belangrijk geweest om uw reis te plannen. Door uw reis doeltreffend te plannen, wordt u een betere chauffeur, wordt uw reis aangenamer en krijgt u meer controle. Hier kunt u een handleiding downloaden met uitleg over hoe u uw tijd doeltreffend kunt besteden en die u kan helpen om aan de regelgeving te voldoen. Deze bevat:

  • Tips om op tijd op uw bestemming te komen
  • Manieren om uw vrachtwagenrit minder stressvol te maken
  • Wat te doen als de rijtijd bijna op is en de volgende truckstop volzet is

Meer informatie over de nieuwe regelgeving voor tachografen in vrachtwagens