Trucks

Bert Johansson
2023-05-29
Beschikbaarheid Driver's World
Author
Bert Johansson
Operational Development Manager

Top 8 preventieve onderhoudstips om pech aan het voertuig te voorkomen


Zorg ervoor dat uw voertuig altijd in beweging blijft! Het voorkomen van stilstand is essentieel voor het succes van uw bedrijf. Wij begrijpen dat pech onderweg een grote frustratie kan zijn en kostbare tijd en geld kan kosten. 

 

Eerlijk gezegd is het bijna onmogelijk om alle soorten stilstand bij voertuigen te vermijden. Dit heeft te maken met normale slijtage. Door te zorgen voor preventief onderhoud kunt u het risico op stilstand door pech aanzienlijk verminderen.

 

"Een algemene basisaanbeveling om de uptime te verhogen is om regelmatig inspecties uit te voeren. Dagelijkse controles zorgen ervoor dat chauffeurs kunnen optreden voor een probleem te groot wordt; of zelfs al voor een probleem ontstaat. Heel wat problemen kunnen worden voorkomen door het geplande onderhoud voor uw voertuig", zegt Bert Johansson, Operational Development Manager bij Volvo Trucks.
Natuurlijk komen sommige storingen vaker voor dan andere.
 

Hier is een lijst met de 8 meest voorkomende problemen en wat u eraan kunt doen.

1. ONDERHOUD DE ACCU
De meest voorkomende reden dat een voertuig uitvalt heeft te maken met de defecte accu. Een moderne truck is sterk afhankelijk van functies en systemen die stroom nodig hebben en die wordt geleverd door de accu. Als deze systemen (te) intensief worden gebruikt kan het gebeuren dat de accu het laat afweten. Goed opgeladen en schone accu's in een goed onderhouden accuhouder en schone elektrische aansluitingen zijn van essentieel belang om storingen te voorkomen. Om storingen te voorkomen, houdt u de accu's schoon en volledig opgeladen en zorgt u ervoor dat de elektrische aansluitingen in de accuhouder schoon en vrij van corrosie. Gebruik hiervoor een anticorrosiespray.

 

2. VERMIJD VERGRENDELDE OF VERSLETEN REMMEN
Remmen zijn erg gevoelig voor slijtage en geblokkeerde of vastzittende remmen zijn veelvoorkomende problemen waarvoor pechverhelping op de weg moet worden ingeroepen. Redenen voor dit soort defecten kunnen zijn: gebarsten schijven, versleten remblokken en/of vastzittende remklauwen. Dit alles kan worden vermeden door regelmatig preventief onderhoud. Zorg ervoor dat u de geplande onderhoudsintervallen strikt naleeft.

3ZORG ERVOOR DAT ELEKTRISCHE AANSLUITINGEN VAN DE STARTMOTOR SCHOON ZIJN
Op nummer drie vinden we problemen met de startmotor, waardoor de motor defect kan raken. Dit is heel vaak het gevolg van losse of slechte elektrische verbindingen, in dit geval veroorzaakt door corrosie. Om dit te voorkomen controleert u de elektrische aansluitingen van de startmotor. Reinig en smeer ze indien nodig met anticorrosiespray.  

4. CONTROLEER DE BANDEN DAGELIJKS
Op de vierde plaats vinden we verschillende soorten schade aan de banden: bijvoorbeeld een klapband. Door dagelijks uw banden te controleren, kunt u veel problemen voorkomen. Let op ongebruikelijke slijtage en schade aan de bandendraden en zijwanden.

 

5. GA OP ZOEK NAAR OLIELEKKAGES
Olielekkages zijn ook vaak oorzaak van onnodige stilstand. De meeste lekkages komen uit slangen en leidingen. Lekkages kunnen zowel in de stuurbekrachtiging als in het motoroliesysteem worden aangetroffen en treden meestal op bij normaal gebruik waardoor slijtage is ontstaan. Door te zoeken naar olielekken onder het voertuig, kunt u pech voorkomen voordat het probleem echt acuut is geworden.

 

6. VERMIJD PROBLEMEN MET DE KOPPELING
Op de 6e plaats op de lijst van pechoorzaken vinden we koppelingsgerelateerde problemen. Deze kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals versleten koppelingsplaten of lekkende luchtslangen. Ze kunnen worden gedetecteerd tijdens het geplande onderhoud. Zorg er dus voor dat u zich aanmeldt voor uw gepland onderhoud. Dit is de beste manier om dit soort problemen te vermijden. Indien wordt vastgesteld dat de versnellingsbak verkeerd wordt gebruikt in de handmatige modus, is het aan te raden om de chauffeur te trainen in het goede gebruik van de versnellingsbak. Zo zullen versnellingsbak en koppeling correct worden gebruikt en dus langer meegaan.

 

7. VERVANG DE FILTERS OP TIJD
Als filters (bijvoorbeeld brandstoffilters en waterafscheiders) niet volgens uw onderhoudsschema worden vervangen, lopen ze het risico verstopt te raken – wat kan leiden tot zeer dure stilstanden. Om de motor optimaal te onderhouden en de verwachte levensduur te behalen, is het van cruciaal belang dat de motoroliefilters tijdens de geplande onderhoudsbeurten worden vervangen. Zorg voor een regelmatige dialoog met de afdeling service van uw garage en werkt het onderhoudsinterval zo nodig bij. Plan tijdig uw afspraak in de garage in functie van uw activiteiten.

8. CONTROLEER DE LUCHTBALGEN OP SCHEUREN EN SCHADE
Bijna alle voertuigen zijn vandaag uitgerust met luchtvering voorzien van rubberen balgen. Naarmate ze ouder worden, kunnen zogenaamde "ozonscheuren" schade veroorzaken aan de balg, wat vervolgens kan leiden tot een plotselinge luchtlekkage, met defecten tot gevolg. Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw luchtbalgen in goede staat verkeren, wat inhoudt dat u ze zo schoon mogelijk moet houden. Dit kan gebeuren tijdens het regelmatige preventief onderhoud.  

De sleutel om de kosten voor downtime te verlagen, is weet hebben van geplande onderhoud en de optimalisatie ervan. Op deze manier zult u minder last hebben van ongeplande stops en storingen.

Vermijd onnodige kosten door enkele eenvoudige maatregelen

Sommige van de hier genoemde tips voor preventief onderhoud lijken vanzelfsprekend of rechttoe-rechtaan. Nochtans kan pech ernstige gevolgen hebben voor een transportbedrijf die aanzienlijke kosten met zich meebrengen. De gemiddelde pechkost voor dit soort problemen kan variëren van 2000 tot 5000 EUR*, afhankelijk van de locatie en de omstandigheden. Ongeacht de manier waarop voertuigen zijn gebouwd, zullen ze altijd onderhoud en reparatie nodig hebben. De veelvoorkomende storingsoorzaken die hier worden genoemd, zijn gebaseerd op praktijkvoorbeelden*.

Om het met de woorden van Bert Johansson te zeggen: "Er is een belangrijk verschil tussen geplande downtime en ongeplande downtime, ook vanuit het kostenstandpunt. De sleutel om de kosten voor downtime te verlagen, is weet hebben van geplande onderhoud en de optimalisatie ervan. Op deze manier zult u minder last hebben van ongeplande stops en storingen.
 

Waar vindt u meer informatie over preventief onderhoud?

Neem contact op met uw dichtstbijzijnde Volvo Trucks-werkplaats voor verder advies en voor een bijgewerkt onderhoudsschema.

* Feiten en statistieken van de pechhulpdienst van Volvo (2023).