Trucks

Volvo Trucks
2022-11-16
3 min
Story Klantverhaal
Author
Volvo Trucks

Voertuigen met brandstofcellen – wanneer en waarom hebben we ze nodig?

Er wordt tegenwoordig veel gepraat over voertuigen met brandstofcellen. Daniel Bergstrand, Product Manager voor voertuigen met brandstofcellen bij Volvo Trucks, is goed op de hoogte van dit actuele onderwerp. Laten we zijn mening horen over de laatste ontwikkelingen – en waarom deze voertuigen nodig zijn in de transportsector.Wat is een voertuig met waterstof-brandstofcellen?

Een voertuig met brandstofcellen is een elektrisch voertuig dat elektriciteit opwekt uit brandstofcellen die worden aangedreven door waterstof die is opgeslagen in tanks in het voertuig. In een brandstofcel worden waterstof en zuurstof via een elektrochemische reactie gecombineerd om elektriciteit, warmte en water op te wekken. Dat is een groot verschil met een elektrisch voertuig met batterij, dat zijn energie haalt uit batterijen die worden opgeladen via een externe stroombron.


Wanneer heeft het voor een transportbedrijf zin om voor een voertuig met brandstofcellen te kiezen?

Voertuigen met brandstofcellen zijn vooral geschikt voor langere afstanden en zware, energievretende opdrachten. Het is ook een slimme keuze wanneer er geen tijd is om de batterijen op te laden, bijvoorbeeld bij voertuigen die de klok rond in gebruik zijn. Bovendien kunnen voertuigen met brandstofcellen een goede optie zijn in landen en regio's waar het niet mogelijk is om een elektrisch voertuig met batterijen snel op te laden vanwege beperkingen in het elektriciteitsnet.

Daniel Bergstrand is Product Manager voor voertuigen met brandstofcellen bij Volvo.

Wat zijn de grootste voordelen van deze voertuigen?

Het meest voor de hand liggende voordeel is dat het technologie zonder emissies is, die transport over lange afstanden mogelijk maakt zonder uitlaatemissies behalve water. De actieradius en de tanktijd zijn zeer indrukwekkend, aangezien de actieradius van een voertuig met brandstofcellen tot 1.000 km kan bedragen en het tanken minder dan 15 minuten in beslag neemt.


Een voertuig met brandstofcellen rijdt op waterstof. Er wordt tegenwoordig veel over waterstof gesproken, hoe komt dat?

Waterstof biedt een mogelijkheid om energie op te slaan. Dat betekent dat het bijvoorbeeld kan worden gebruikt om energie op te slaan uit ongelijkmatig geproduceerde hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie, die anders alleen kan worden verbruikt wanneer de energie wordt geproduceerd. Dat is een geweldige kans om de gevolgen voor het klimaat te verminderen of te elimineren.

Tal van industrieën, zoals de staal- en chemische industrie, zullen waterstof uit hernieuwbare energiebronnen nodig hebben om over te kunnen schakelen op klimaatneutrale productie. Daarom wordt algemeen aangenomen dat waterstof in de toekomst in grote hoeveelheden beschikbaar zal zijn, iets waar ook de transportsector van zal profiteren.

The range of a fuel cell truck can be up to 1,000 km and refueling is done in less than 15 minutes.

Hoeveel voertuigen met brandstofcellen zullen we in de toekomst op de weg zien?

Dat is vandaag moeilijk te voorspellen. Het hangt onder meer af van technologische ontwikkelingen, de toegang tot waterstof en de kosten daarvoor, maar ook van politieke beslissingen op het gebied van belastingen en wetgeving.
 

Hoe ver staat Volvo met de ontwikkeling van voertuigen met brandstofcellen en wat zijn de belangrijkste mijlpalen in het verschiet?

Op dit moment voeren we tests van onze voertuigen met brandstofcellen op onze testbaan, wat erg spannend is. In 2023 starten we met testen op de openbare weg en in 2025 beginnen we met pilootprojecten voor selecte klanten. De lancering van onze voertuigen met brandstofcellen vindt plaats in de tweede helft van dit decennium, dus we hebben nog een lange weg te gaan.

Maar transporteurs hoeven niet te wachten om aan de overstap naar emissievrij transport te beginnen. Volvo biedt vandaag al een compleet assortiment elektrische voertuigen op batterijen, die zeer competitief zijn. Die blijven erg belangrijk voor het koolstofvrij maken van de transportsector, ook wanneer voertuigen met brandstofcellen beschikbaar worden. Een andere optie voor het koolstofvrij maken van transport zijn onze momenteel beschikbare voertuigen die rijden op hernieuwbare brandstoffen, zoals biogas en HVO (met waterstof behandelde plantaardige olie). 

Meer informatie over voertuigen met brandstofcellen