Trucks

Volvo Trucks
2023-02-15
2 min
Elektromobiliteit
Author
Volvo Trucks

Speciaal gebouwde elektrische voertuigen voor veeleisende taken

Met de heavy-duty elektrische bakwagens van Volvo kunnen nog meer voertuigbouwers een elektrisch voertuig ontwerpen, net zo flexibel als met andere aandrijflijnen - en profiteren ze van verbeterde wendbaarheid, lagere geluidsniveaus en geen uitlaatemissies.
 

Met de flexibele, heavy-duty Volvo FM ElectricVolvo FMX Electric en Volvo FH Electric bakwagens* kunnen we voor vrijwel alle transportstromen overstappen op stille en emissievrije voertuigen.
 

Makkelijker overstappen naar elektrisch

Elektrische bakwagens kunnen geoptimaliseerd worden voor een breed scala aan gespecialiseerde transportopdrachten, waaronder goederendistributie, afvalinzameling en bouwwerkzaamheden. Deze segmenten werken vaak in stedelijke gebieden met kortere rijafstanden per dag, waardoor ze bijzonder geschikt zijn voor elektrificatie.

Met de mogelijkheid om de exacte batterijcapaciteit te kiezen die nodig is voor de klus, kan de optimale en meest kostenefficiënte oplossing voor elektrisch transport worden gecreëerd, die zowel zakelijke als duurzaamheidseisen ondersteunt.

Voordelen voor de stad en voor chauffeurs

De elektrische aandrijflijn is zeer responsief, waardoor de bakwagens zowel in krappe ruimtes als in snel veranderend stadsverkeer gemakkelijk te hanteren zijn. Omdat ze geen uitlaatgassen produceren, bieden elektrische voertuigen een betere werkomgeving voor chauffeurs omdat ze stil zijn. Dit draagt ook bij aan betere leefomstandigheden voor inwoners van steden. Dankzij deze eigenschappen kunnen elektrische voertuigen dan weer in delen van de stad of op momenten van de dag worden gebruikt die voor conventionele aandrijflijnen misschien niet mogelijk zijn.

We zien dat een groot deel van het goederenvervoer vandaag al geëlektrificeerd kan worden, en met deze toevoeging van bakwagens kunnen we de transformatie nog versnellen

 

Flexibele elektrische voertuigoplossing voor meerdere behoeften

In bakwagens kunnen twee tot zes batterijpakketten geplaatst worden om te voldoen aan de vereisten voor actieradius en laadvermogen. Cabines worden aangeboden in verschillende formaten, afhankelijk van de behoeften en de activiteiten. De uitgebreide batterij- en cabine-opties maken een kortere wielbasis tot wel 3.900 millimeter mogelijk. Hierdoor, in combinatie met een breed aanbod van asopstellingen, kunnen voertuigen op maat worden gemaakt voor vrijwel elke transportopdracht.

Bovendien vereenvoudigen drie soorten energiezuinige PTO's de omschakeling verder voor zowel carrosseriebouwers als klanten:

  1. Elektrische PTO: levert 400V AC of 600V DC, gebruikt voor koeltransport of betonmixers en dergelijke.​
  2. Elektromechanische PTO: biedt uitstekende mogelijkheden om zelfstandig stroom te leveren bij stilstand of tijdens het rijden.
  3. Op transmissie gemonteerde PTO: kan op dezelfde manier worden gebruikt als vandaag op dieselvoertuigen.


Samenvatting: Elektrische heavy-duty voertuigen van Volvo

De Volvo FH, FM en FMX Electric-modellen hebben een treingewicht (GCW) tot 44 ton en zijn als trekker of als bakwagen verkrijgbaar. Het rijbereik is maximaal 300 km, genoeg voor de meeste stedelijke en regionale toepassingen. De voertuigen kunnen echter tijdens een normale werkdag tot 500 km afleggen als ze tussendoor worden opgeladen, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze.

*Voertuigen met een enkelvoudig chassis met bakwagen en een extra bovenbouw voor specifieke werkzaamheden (kranen, vuilniswagens, cementmixers, koelboxen, enz.)

Meer weten? Heavy-duty elektrische bakwagens in actie: