Volvo Trucks

België

×

Volvo Trucks merkt een toenemende belangstelling voor gas als alternatief voor diesel voor zware truckactiviteiten in Europa

Vervoerders en transportinkopers zijn steeds meer geïnteresseerd in het verminderen van hun CO2-uitstoot en kosten door het gebruik van gekoeld vloeibaar gemaakt gas (LNG) als brandstof. Daarom zullen de nieuwe trucks Volvo FH en Volvo FM beschikbaar zijn met motoren die draaien op vloeibaar aardgas en biogas, die dezelfde hoge prestaties bieden als dieselmotoren. Door het gebruik van biogas kan klimaatneutraal transport gerealiseerd worden en kan de CO2-uitstoot tot 100% verminderd worden.
Volvo Trucks merkt een toenemende belangstelling voor gas als alternatief voor diesel voor zware truckactiviteiten in Europa
Met een Volvo FH LNG op biogas kan klimaatneutraal transport gerealiseerd worden en kan de CO2-uitstoot tot 100% worden verminderd.

De Europese Green Deal geeft duidelijk de richting aan waarin de transportsector moet evolueren naar een schonere toekomst, wat betekent dat er een einddatum moet komen voor fossiele brandstoffen. Als gevolg zoeken vervoerders en transportinkopers steeds vaker naar alternatieven voor diesel.

“Tegenwoordig zijn voertuigen op LNG commercieel het meest haalbare alternatief voor gewone diesel voor zwaar internationaal transport. Deze brandstof is voldoende voorradig en bovendien aan een scherpe prijs. Door meer voertuigen op gas te gebruiken, ontstaan gunstige voorwaarden om na verloop van tijd over te stappen op een groter aandeel van vloeibaar biogas”, zegt Lars Mårtensson, Director Environment and Innovation bij Volvo Trucks.

De aandrijflijn van Volvo Trucks voor vloeibaar biogas en aardgas heeft een energie-efficiëntie die vergelijkbaar is met die van zijn tegenhangers op diesel, maar produceert aanzienlijk minder CO2-uitstoot. Het gebruik van vloeibaar gemaakt biogas, ook wel gekend als bio-LNG, vermindert de netto-uitstoot van tank tot wiel (TTW) tot 100 procent, terwijl het gebruik van aardgas de uitstoot (TTW) met ongeveer 20 procent vermindert in vergelijking met gewone Europese standaarddiesel.

Om de afhankelijkheid van diesel te verminderen, zijn sterke investeringen nodig
Voor de productie van fossielvrij biogas is een groter aantal productiefaciliteiten vereist voor anaerobe vergisting van afval met de mogelijkheid om het gas in vloeibare vorm te koelen. Verschillende studies hebben berekend dat in 2030 iets meer dan 20% van de diesel in Europa vervangen zou kunnen worden door hernieuwbaar gas in de vorm van bio-LNG. Het aantal tankstations voor vloeibaar gas neemt voortdurend toe en is op veel routes al een alternatief voor diesel. Het aantal tankstations moet echter snel blijven toenemen op het tempo van de overeenkomstige groei van het aantal met gas aangedreven voertuigen.

“Door te investeren in voertuigen op LNG tonen we dat bio-LNG een belangrijk alternatief is om de afhankelijkheid van fossiele dieselbrandstof te verminderen. Om de overgang naar klimaatneutraal transport te versnellen, moeten we blijven investeren in tankstations voor vloeibaar gemaakt gas en maatregelen nemen om het transporteurs gemakkelijker te maken om zwaar te investeren in zware voertuigen op gas”, benadrukt Lars Mårtensson.

Autoriteiten in verschillende Europese landen hebben ondersteunende initiatieven genomen om het gebruik van gas als brandstof voor zware vrachtwagens te vergemakkelijken. In Duitsland is de vrijstelling van wegenbelasting (MAUT) verlengd tot 2023. Zweden en verschillende andere landen bieden diverse financiële stimulansen voor met gas aangedreven voertuigen en tankstations.

Nood aan een mix van brandstoffen in de toekomst
 Omdat geen enkele individuele energiedrager in staat is om alle uitdagingen op het gebied van klimaatverandering aan te gaan, zullen verschillende soorten brandstoffen en aandrijflijnen in de nabije toekomst naast elkaar blijven bestaan.

“Het omarmen van nieuwe technologie zal van essentieel belang zijn om klimaatneutraliteit te verkrijgen. Het aandeel van voertuigen op LNG zal in Europa geleidelijk toenemen. Maar voertuigen op gas kunnen niet alle transportuitdagingen aan. Elektromobiliteit zal zowel lokaal als regionaal een belangrijke rol spelen, en de ontwikkeling van batterijen en oplaadinfrastructuur zullen belangrijke factoren zijn bij de uitbreiding ervan”, legt Lars Mårtensson uit.

Elektromobiliteit met waterstofbrandstofcellen heeft het potentieel om op lange termijn de nood aan batterijen voor internationaal transport te verminderen.

“Hoewel er veelbelovende ontwikkelingen zijn gemaakt op het gebied van brandstofceltechnologie op basis van waterstof, zijn er nog steeds praktische en financiële obstakels die overwonnen moeten worden voordat deze aanzienlijke voordelen voor het klimaat kunnen opleveren bij zwaar transport”, zegt Lars Mårtensson.

Ondanks alle technische vooruitgang op het gebied van elektromobiliteit zal de voortdurende verbetering van de efficiëntie van verbrandingsmotoren nog vele jaren een belangrijke rol blijven spelen bij het verminderen van de impact op het milieu.

“Er kan al veel gedaan worden om de impact van de huidige motoren op het milieu te verminderen. Zo kunnen zowel nieuwe als oudere dieselvoertuigen van Volvo rijden op HVO, een biobrandstof die een zeer lage netto CO2-uitstoot produceert. De uitdaging is dat de beschikbaarheid van biobrandstoffen zo beperkt blijft”, besluit Lars Mårtensson.

 

Fotomateriaal en films voor de pers zijn beschikbaar via de foto- en filmgalerij voor Volvo Trucks op http://images.volvotrucks.com

 

Link naar de Volvo Trucks website: www.volvotrucks.be

Gerelateerde persberichten:

2020-02-27: Volvo Trucks lanceert nieuwe generatie zware trucks waarbij de chauffeur centraal staat
2020-02-27: Volvo Trucks lanceert de nieuwe Volvo FH - nieuwe generatie trucks, ontworpen met de chauffeur in gedachten
2020-02-27: Volvo Trucks introduceert de nieuwe Volvo FM - ontworpen om chauffeurs aan te trekken met een nieuwe cabine en beter zicht
2017-09-26: Volvo Trucks: “Vloeibaar gas is het beste milieuvriendelijke alternatief op de markt voor zwaar transport over middellange en lange afstanden”

Voor meer informatie contacteer:

Greet Borremans
Email: greet.borremans@volvo.com
Tel: +32 (0)2 482 52 61

Volvo Trucks levert een totaalpakket van transportoplossingen voor professionele en veeleisende klanten, met een volledig assortiment van zware tot middelzware trucks. Klanten worden ondersteund via een sterk internationaal netwerk met meer dan 2100 servicepunten in meer dan 130 landen. Volvo trucks worden in 14 landen geassembleerd. In 2019 leverde Volvo wereldwijd meer dan 131.000 trucks af. Volvo Trucks maakt deel uit van de Volvo Group, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van trucks, bussen, bouwmachines en aandrijfsystemen voor scheepvaart en industriële toepassingen. De Volvo Group biedt bovendien complete oplossingen op het gebied van financieringen en service. Volvo Trucks kernwaarden zijn kwaliteit, veiligheid en zorg voor het milieu.

In België is Volvo Trucks marktleider in het segment zware trucks. Er zijn 30 verkoops- en servicepunten in België en Luxemburg. Volvo Trucks in Gent is ’s wereld eerste CO2 neutrale automotive fabriek en is de grootste assemblagefabriek van Volvo Trucks, gespecialiseerd in zware vrachtwagens en cabines.