Trucks

Jonas Nordquist
2022-11-18
5.5 min
Brandstof besparen
Author
Jonas Nordquist
Director Transport Industry Intelligence

Vijf tips om brandstof te besparen en het brandstofverbruik van een voertuig te verbeteren

Zelfs in goede tijden is het minimaliseren van het brandstofverbruik van een voertuig essentieel voor een winstgevend bedrijf. Maar als u te maken krijgt met inflatie, hoge energieprijzen en een crisis van de levenskosten, dan is geen enkele besparing te klein. Het goede nieuws is dat u meteen veel kunt doen om het brandstofverbruik van uw voertuig te verbeteren.

1. Houd uw voertuig in goede staat en zorg voor regelmatig onderhoud

  • Regelmatig onderhoud: Servicemonteurs kunnen u helpen bij het identificeren van problemen die een onnodig hoog brandstofverbruik veroorzaken, zoals remweerstand en vastzittende remmen, verstopte luchtfilters, druklekken en brandstoflekken.
  • Brandstof- en oliekwaliteit: Gebruik altijd de door de fabrikant gespecificeerde brandstof en olie. Oliesmeermiddelen zijn er om wrijving te verminderen, maar deze worden na verloop van tijd afgebroken, het missen van een geplande onderhoudsbeurt kan dus onnodig energieverlies betekenen. Door u aan uw intervallen voor olieverversing te houden, zorgt u ervoor dat uw motor draait met minimale energieverliezen. 
  • Voertuigupdates: Software wordt steeds belangrijker voor het verbeteren van de prestaties en het brandstofverbruik van voertuigen en motoren, en fabrikanten voeren voortdurend updates en verbeteringen door. Het is de moeite waard om contact op te nemen met uw plaatselijke werkplaats om te zien welke software-upgrades beschikbaar zijn voor uw voertuig. 

       
        Lees meer over hoe goed voertuigonderhoud u brandstof kan besparen.


2. Kies de juiste banden en zorg ervoor dat uw wielen correct zijn uitgelijnd

  • De juiste banden: Gebruik bandenlabels en classificaties om banden met een lage rolweerstand te vinden, aangezien dit een aanzienlijke invloed kan hebben op het brandstofverbruik. Zo hebben de nieuwste klasse A-banden verbeterd profiel, evenals verbindingen van rubber en zijwanden die zorgen voor een lagere rolweerstand en minder wrijving. Aangenomen wordt dat klasse C- en D-banden de kosten kunnen helpen verlagen door een langere levensduur, maar vaak zullen de brandstofbesparingen van klasse A-banden opwegen tegen de kosten van kortere intervallen tussen bandenwissels, vooral voor voertuigen die lange afstanden afleggen.
  • Bandenspanning: Banden met een te lage spanning zullen de rolweerstand en dus het brandstofverbruik verhogen. Dit zal ook bijdragen aan een verhoogde slijtage van de banden.
  • Wieluitlijning: Wanneer de voor- en achteras verkeerd zijn uitgelijnd, ontstaat er een aanzienlijk hogere rolweerstand, wat niet alleen het brandstofverbruik verhoogt, maar ook de bandenslijtage. Bij een standaardtrekker kan dit het brandstofverbruik met wel drie procent doen toenemen – zelfs nog meer als de aanhanger ook nog eens verkeerd uitgelijnd is. Als alle assen van de aanhanger verkeerd zijn uitgelijnd, kan dit het brandstofverbruik met wel 15 procent verhogen. De wieluitlijning kan worden gecontroleerd en gecorrigeerd door een servicemonteur tijdens uw volgende geplande onderhoudsbeurt.

 

         Lees meer over hoe de rolweerstand het brandstofverbruik beïnvloedt.

3. Zorg ervoor dat de aerodynamica van uw voertuig optimaal is

  • Dakspoiler en windgeleiders toevoegen: Bij hoge snelheden kan een dakspoiler het brandstofverbruik tot vijf procent verminderen. Als u het maximaliseren van de aerodynamische prestaties echt serieus wilt nemen, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de dakspoiler correct is afgesteld. Onderzoek van Volvo Trucks heeft aangetoond dat wanneer een dakspoiler 5 cm te laag of 10 cm te hoog wordt gemonteerd, de potentiële besparingen met wel één procent worden verminderd. Het is daarom sterk aan te raden om een dakspoiler door de werkplaats te laten monteren.
  • Zijskirts toevoegen: Als die nog niet zijn gemonteerd, kunnen ze tot drie procent brandstof besparen.
  • Onnodige externe accessoires verwijderen: Hoewel externe accessoires, zoals extra lampen, bullbars, topbars en luchthoorns, belangrijk kunnen zijn voor uw activiteiten, moet u er rekening mee houden dat ze de luchtstroom en het brandstofverbruik beïnvloeden. Het is dus de moeite waard om te evalueren of ze echt nodig zijn.

         
         Lees meer over hoe aerodynamica en voertuigaccessoires het brandstofverbruik beïnvloeden.


4. Wees strategischer met routeplanning en tijdsplanning

  • Optimale routes: Afhankelijk van het gewicht van een voertuig kan er voor een langere, vlakke route minder brandstof nodig zijn dan voor een kortere, heuvelachtige route. Het kan ook nuttig zijn om druk verkeer en slechte wegen te vermijden, aangezien deze factoren ook het brandstofverbruik kunnen verhogen.
  • Gebruik digitale tools en wagenparkbeheersystemen: Deze kunnen helpen bij tijdsplanning en routeplanning voor hele wagenparken om ervoor te zorgen dat voertuigen niet onnodig brandstof verspillen.

         
         Lees meer over hoe een wagenparkbeheersysteem brandstof kan helpen besparen.

5. Inspireer en motiveer uw chauffeurs om zuiniger te rijden

  • Chauffeursopleiding: Goede rijtechnieken zoals snelheidsaanpassing, anticiperen, schakelen en gebruik van cruise control kunnen het brandstofverbruik van een voertuig aanzienlijk verbeteren. Trainingsprogramma's voor chauffeurs kunnen individuele chauffeurs helpen hun techniek te perfectioneren.
  • Digitale hulpmiddelen: Wagenparkbeheersystemen en andere digitale tools kunnen helpen het brandstofverbruik van wagenparken op te volgen en gebieden te identificeren waar dat kan worden verbeterd. 
  • Beloningen en incentives: Betrek het hele team bij het besparen van brandstof door zuinig rijden aan te moedigen en te erkennen door middel van interne wedstrijden en groepsdoelen.

Lees meer over brandstof besparen

Dit is hoe technologie kan helpen bij de opleiding van chauffeurs en zuinig rijden, en hoe initiatieven om zuinig rijden te stimuleren het beste kunnen worden uitgevoerd in een wagenpark. Naast al het bovenstaande kunt u bij het specificeren van uw nieuwe voertuig ook veel doen om het brandstofverbruik te helpen verlagen. Lees hier meer over het verbeteren van het brandstofverbruik van voertuigen.