Trucks

Markus Fabiansson
2023-10-09
Technologie en innovatie Beschikbaarheid Zuinig rijden
Author
Markus Fabiansson
Manager Services Offer

Wanneer zou u investeren in diensten voor wagenparkbeheer?

Hoe groter een wagenpark met vrachtwagens, hoe waardevoller een efficiënt systeem voor wagenparkbeheer wordt. Maar hoe groot moet een wagenpark zijn voordat dit een essentiële investering wordt? Hebben ook kleinere wagenparken baat bij diensten voor wagenparken?

Over het algemeen bestaat er een verband tussen de omvang van een wagenpark en de bereidheid om te investeren in diensten voor wagenparkbeheer. Hoe groter het wagenpark, hoe complexer de activiteiten ervan, wat betekent dat hier de grootste winst kan worden geboekt. Kleinere bedrijven vinden het daarentegen vaak moeilijker om de investering te rechtvaardigen en blijven hun wagenparken handmatig beheren. Maar daardoor kunnen ze veel van de voordelen van de huidige diensten voor wagenparkbeheer mislopen.

“Elk bedrijf met meer dan één vrachtwagen moet werken met wagenpark- en transportbeheer, wat er op het eerste gezicht op neerkomt dat vrachtwagens, trailers en goederen zijn waar ze moeten zijn, wanneer ze daar moeten zijn”, zegt Markus Fabiansson, Manager Services Offer, Volvo Trucks.

“Maar in de hedendaagse industrie omvat het ook het analyseren van rijtechnieken en brandstofverbruik; coördineren van alle service-, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan voertuigen om de beschikbaarheid te optimaliseren; naleving van de wetgeving garanderen; en garanderen dat de juiste chauffeur en de juiste vrachtwagen voor de juiste opdracht worden gebruikt. Het kan heel moeilijk en tijdrovend zijn om dit allemaal te beheren met alleen handmatige processen.”

Hoe digitalisering en inzichten op basis van gegevens diensten voor wagenparkbeheer hebben veranderd

 

De voorbije jaren hebben digitale hulpmiddelen de mogelijkheden voor wagenparkbeheer en de reikwijdte van de beschikbare diensten uitgebreid. Ze zorgen ervoor dat gegevens in realtime kunnen worden verzameld en verwerkt, wat kan helpen om de dagelijkse transportactiviteiten te stroomlijnen en papierwerk en administratie te verminderen. Gegevens kunnen bijvoorbeeld automatisch gedownload worden van de tachograaf van een voertuig en geïntegreerd worden met andere systemen: zoals de werkuren van een chauffeur die naar het loonsysteem worden overgedragen. Dit kan transportbedrijven uren werk en administratie besparen.

Digitale diensten voor wagenparkbeheer zorgen ook voor toegang tot grote hoeveelheden gedetailleerde informatie, waardoor betere inzichten ontstaan in de manier waarop een wagenpark werkt. Er zijn bijvoorbeeld digitale oplossingen die het brandstofverbruik en het rijgedrag kunnen opvolgen en gebruikt kunnen worden om patronen en verbeterpunten te identificeren. Zo kunnen digitale oplossingen ook CO
2-emissies weergeven – iets waar steeds meer vraag naar is bij transportinkopers, transportbedrijven en autoriteiten.

Als gevolg ligt de waarde van diensten voor wagenparkbeheer niet meer alleen in het opvolgen van vrachtwagens voor grote wagenparken. Ze kunnen een bijdrage leveren aan elk bedrijf, groot of klein.

Hulpmiddelen voor wagenparkbeheer kunnen de administratie helpen vereenvoudigen, de serviceplanning verbeteren en het brandstofverbruik reduceren. Het kan heel moeilijk zijn om dit allemaal te beheren met alleen handmatige processen.

Kan een transportbedrijf te klein zijn voor diensten voor wagenparkbeheer?

Het opzetten van een systeem voor wagenparkbeheer neemt tijd in beslag en brengt kosten met zich mee. Niet alleen voor de diensten zelf, maar ook om ervoor te zorgen dat de juiste vaardigheden beschikbaar zijn om de gegevens die erdoor worden gegenereerd te analyseren. Maar de investering kan worden terugverdiend door verbeterde beschikbaarheid en productiviteit, maar ook door lagere kosten en minder brandstofverbruik.

Hoewel de potentiële winst hoger is voor grotere wagenparken, heeft Markus gezien dat deze voordelen voor alle transportbedrijven haalbaar zijn, ongeacht de omvang van het wagenpark. “Zelfs een eigenaar-chauffeur met één vrachtwagen kan hulpmiddelen voor wagenparkbeheer gebruiken om meer controle over zijn voertuig te krijgen. Het kan hem nog steeds voorzien van nuttige gegevens die kunnen helpen bij het stroomlijnen van de administratie, het verbeteren van de serviceplanning en het verminderen van het brandstofverbruik.”

 

Leer meer over wagenparkbeheer en enkele van de digitale diensten die uw bedrijf kunnen helpen.