Trucks

Volvo Trucks
2022-12-12
Veiligheid Elektromobiliteit
Author
Volvo Trucks

Elektrische voertuigen van Volvo – getest op veiligheid in crashtests

Wat gebeurt er als een elektrisch voertuig tegen een ander voertuig botst? Of slipt en kantelt bij hoge snelheid? Anna Wrige Berling, Safety Director bij Volvo Trucks, vertelt ons hoe de elektrische voertuigen van het bedrijf botsbestendig zijn ontworpen.

 

Elektrische voertuigen met batterij komen steeds meer voor op onze wegen. Omdat veiligheid centraal staat bij Volvo Trucks, worden de elektrische voertuigen van het bedrijf ontwikkeld om net zo veilig te zijn als alle andere voertuigen. Een belangrijk veiligheidsaspect is de botsbestendigheid, waarbij het gaat om het ontwikkelen van voertuigen die bestand zijn tegen de gevolgen van een botsing.


“Elektrische voertuigen van Volvo hebben dezelfde cabines als onze traditionele dieselvoertuigen, die grondig getest zijn om ervoor te zorgen dat ze botsbestendig zijn. De elektrische voertuigen hebben ook dezelfde geavanceerde veiligheidsvoorzieningen die ontworpen zijn om ongevallen te voorkomen”, zegt Anna Wrige Berling, Safety Director bij Volvo Trucks.


Virtuele simulaties en volledige crashtests

Elektrische voertuigen met batterij hebben hun eigen specifieke uitdagingen op het vlak van veiligheid, voornamelijk met betrekking tot het elektromobiliteitssysteem dat een batterij van 600 V bevat. Het risico van kortsluiting en lekkage van chemische stoffen uit het systeem moet zo veel mogelijk worden beperkt.


Volvo gebruikt rigoureuze berekeningen, virtuele simulaties en volledige crashtests om de veiligheid van de elektrische voertuigen te verifiëren in het geval van een botsing.


“De berekeningen en virtuele simulaties vormen de basis wanneer we een veilig ontwerp voor onze elektrische voertuigen ontwikkelen en verifiëren. Zo kunnen we verschillende scenario's en parameters digitaal testen. Om de resultaten van de simulaties te verifiëren, voeren we ook volledige crashtests van de voertuigen uit”, zegt Anna Wrige Berling.

Anna Wrige Berling is Safety Director bij Volvo Trucks.

Crashtests die echte verkeerssituaties simuleren

De crashtests simuleren echte verkeerssituaties met als doel de vereisten op het gebied van elektrische, chemische en brandveiligheid te verifiëren.


“Het doel van de volledige crashtests is om het risico op brand en lekkage van chemische stoffen zo veel mogelijk te beperken door te verifiëren dat de batterijen en elektrische componenten op hun plaats blijven bij een crash en dat het hoogspanningssysteem wordt uitgeschakeld”, legt ze uit.


Er zijn drie soorten volledige crashtests uitgevoerd op de Volvo FM Electric. De resultaten van de tests bevestigen de positieve resultaten van de virtuele simulaties. 

Zijwaartse crashtest. In deze test botst een trolley, die een personenauto simuleert, tegen de zijkant van het voertuig, waar de batterijen zijn geïnstalleerd. De test verifieert dat batterijpacks, met modules en cellen, goed beschermd zijn en op hun plaats blijven, zelfs bij blootstelling aan zware krachten.

 

Kanteltest. Hier wordt het voertuig gedwongen om te kantelen - een veel voorkomend ongeval. Het doel is om te verifiëren dat het hoogspanningssysteem wordt uitgeschakeld, om de veiligheidsrisico's voor de chauffeur en voor het reddingsteam te minimaliseren. 

 

Barrièretest. De barrièretest is een botsing waarbij het voertuig tegen een barrière botst, waarbij de achterkant van een ander voertuig wordt gesimuleerd. Het elektrisch voertuig wordt getest om er zeker van te zijn dat de elektrische installaties en componenten onder de cabine op hun plaats blijven en dat er geen kortsluiting ontstaat, die leidt tot brand of andere gevaarlijke situaties.


Volvo Trucks is de eerste wereldwijde voertuigfabrikant die een volledig assortiment elektrische voertuigen in serieproductie heeft.


“Als voorlopers hebben we een grote verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de overstap naar elektrisch transport zonder fossiele brandstoffen plaatsvindt zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid - voor chauffeurs, reddingsteams en voor alle andere weggebruikers”, zegt Anna Wrige Berling, Safety Director bij Volvo Trucks. 


Bekijk de crashtests van de elektrische voertuigen van Volvo:

Kanteltest. Hier wordt het voertuig gedwongen om te kantelen - een veel voorkomend ongeval. Het doel is om te verifiëren dat het hoogspanningssysteem wordt uitgeschakeld, om de veiligheidsrisico's voor de chauffeur en voor het reddingsteam te minimaliseren. 

 

Leer meer over onze safety toepassingen en onze elektrische trucks.