Trucks

Alen Becirovic
2023-06-15
Technologie en innovatie
Author
Alen Becirovic
Product Manager Electrical and Software

Waarom is software de meest gemakkelijke manier om uw truck te optimaliseren?

Nu vrachtwagens steeds meer hightech worden, is software net zo belangrijk geworden als mechanische onderdelen of componenten. In de huidige auto-industrie speelt software zelfs een belangrijke rol bij het verbeteren van de uptime, de veiligheid en de brandstofefficiëntie.

Door nieuwe software te downloaden, kunnen eigenaars van vrachtwagens kenmerken en functies aan hun voertuig toevoegen om de prestaties te verbeteren. Ze kunnen een voertuig ook aanpassen voor nieuwe werktaken of gebruik. Als een voertuig bijvoorbeeld overschakelt van stadsdistributie naar regionale distributie, kan het aanpassen van de I-Shift-software helpen om het voertuig te optimaliseren voor de nieuwe bedrijfsomstandigheden
.
"Software zit absoluut overal", zegt Helena Knappe, Genuine Volvo Parts Manager, Volvo Trucks. "Het wordt gebruikt om alles te monitoren en te bedienen. De transmissie, de veiligheidscamera's, het motorvermogen en het koppel, het audiosysteem... ook wanneer u de claxon gebruikt, komt er software aan te pas."

Dit betekent dat het kiezen van de juiste software heel belangrijk is bij het specificeren van een voertuig. In tegenstelling tot de meeste mechanische onderdelen biedt dit echter veel meer flexibiliteit en optiemogelijkheden om de prestaties van een voertuig te verbeteren en aan te passen aan verschillende omstandigheden en uitdagingen. Bovendien is het, gezien het tempo van de ontwikkelingen binnen autosoftware, zeker interessant om nieuwe aanbiedingen en beschikbare opties bij te houden.

"Elke week ontwikkelen we nieuwe upgrades. Momenteel zit ons commerciële aanbod op ongeveer 300 softwarepakketten", zegt Helena. "Maar we doen ook heel wat aanpassingen op vraag van de klant. We hebben aanpassingen ontwikkeld om te voldoen aan specifieke behoeften van individuele klanten. Hier zitten we op om en bij de 3000 aanpassingen op maat."

Ongeacht of het gaat om meer uptime, brandstofbesparing of productiviteitswinst, de voordelen van een software-upgrade leveren vaak een snel rendement op de investering op.

Wat zijn software-upgrades voor vrachtwagens?

Een software-upgrade verschilt van een software-update. In het laatste geval wordt bestaande software vervangen door een nieuwere versie, zoals dit ook gebeurt met een smartphone-app. Bij een software-upgrade daarentegen wordt een nieuwe functie toegevoegd aan een vrachtwagen (of verwijderd in het geval van een software-downgrade), om het gedrag en de prestaties van het voertuig te veranderen
.
Vandaag zijn de populairste upgrades van Volvo Trucks voor klanten:

  • Load Indicator, (Laadindicator) waarmee de lading en het asgewicht van de vrachtwagen kunnen worden gecontroleerd, en het dus gemakkelijker wordt om het toegestane gewicht te maximaliseren zonder risico op overladen.
  • Battery Management (Batterijbeheer) om de batterijstatus op te volgen.
  • Fleet Fuel Optimization (Brandstofoptimalisatie van het wagenpark) om de brandstofbesparende functies van een vrachtwagen te maximaliseren.
  • Engine Idle Shutdown ,(Uitschakeling bij stationair draaien van de motor) die de motor automatisch uitschakelt als deze gedurende een bepaalde tijd niet wordt gebruikt.
     

Volvo Trucks biedt ook een reeks specifieke software-upgrades voor zijn I-Shift-transmissie, zoals voor langeafstandsvervoer, stadsdistributie of de bouw. Elk pakket past verschillende parameters aan, waaronder de schakelstrategie, koppel en nabehandelingsinstellingen zodat deze optimaal zijn afgesteld voor het beoogd gebruik. Dit verbetert de brandstofzuinigheid, het vermogen en de duurzaamheid.

"Alle software-upgrades zijn ontworpen om de klant meerwaarde te geven", zegt Alen Becirovic, Product Manager, Volvo Trucks. "Ongeacht of het gaat om meer uptime, brandstofbesparing of productiviteitswinst, de voordelen van een software-upgrade leveren vaak een snel rendement op de investering op. De Load Indicator bespaart bijvoorbeeld tijd en helpt bij de naleving. Het systeem helpt u dus om boetes voor overladen te voorkomen."
 

Wanneer moet u de software van uw voertuig upgraden?

Het meest voor de hand liggende uitgangspunt bij het kiezen van software is om bij de initiële aankoop van het voertuig te bepalen wat u nodig hebt, samen met alle andere functies. Een van de voordelen van software is echter dat u de mogelijkheid hebt om deze eenvoudig te wijzigen en aan te passen aan de (eventueel veranderde) vereisten
. Ongeacht of het gaat om een voertuig dat van eigenaar verandert, een nieuwe bestemming krijgt of wordt gebruikt voor seizoenswerk, software-upgrades kunnen aanpassingen helpen
.
"Zelfs als een voertuig voor hetzelfde doel wordt gebruikt, is het heel goed mogelijk dat sinds de initiële aankoop nieuwe software-upgrades werden ontwikkeld. Het is dus zeker de moeite waard om de beschikbare opties te verkennen", zegt Alen.

Neem voor meer informatie over software-upgrades contact op met uw lokale Volvo Trucks-dealer.