Trucks

Anna Wrige Berling
2023-05-23
Technologie en innovatie Veiligheid
Author
Anna Wrige Berling
Traffic and Product Safety Director at Volvo Trucks

9 nieuwe en bijgewerkte veiligheidsvoorzieningen voor Volvo-voertuigen

Technologie is essentieel voor moderne verkeersveiligheid – en dat geldt zeker voor Volvo Trucks, waar in de loop der jaren een groot aantal baanbrekende functies zijn ontwikkeld. Nu is een geheel nieuwe reeks veiligheidsvoorzieningen onthuld die een essentiële rol spelen bij het werken aan de visie van Volvo van "nul ongevallen", met als doel dat er geen enkel ongeval meer gebeurt waarbij een Volvo-voertuig betrokken is.

Er zijn negen nieuwe en bijgewerkte voorzieningen ontworpen om bestuurders te waarschuwen voor gevaren en obstakels in dode hoeken te detecteren, afgestemd op uiteenlopende situaties en omgevingen. Hier is een overzicht van de afzonderlijke voorzieningen en bijwerkingen – en hoe ze de veiligheid voor chauffeurs en andere weggebruikers kunnen verhogen.

“We lanceren aanvullende veiligheidssystemen die de capaciteiten van de chauffeur kunnen verbeteren en hem en de mensen met wie hij de weg deelt te beschermen. Door gebruik te maken van de recentste technische ontwikkelingen kunnen we potentiële aanrijdingen voorspellen en voorkomen”, zegt Anna Wrige Berling, Traffic & Product Safety Director bij Volvo Trucks.


Hoe veiligheidssystemen voor voertuigen worden ontwikkeld

Alle nieuwe veiligheidsinrichtingen zijn het eindresultaat van een continu ontwikkelingsproces, gebaseerd op uitgebreid onderzoek over ongevallen. Een van de zaken die dit mogelijk maken, is het feit dat Volvo Trucks al meer dan 50 jaar gegevens over ongevallen met zijn voertuigen verzamelt en analyseert. Deze enorme schat aan kennis over de oorzaken van ongevallen, belicht veelvoorkomende scenario's en biedt waardevolle inzichten bij het creëren van veiligheidssystemen voor de nieuwste Volvo-voertuigen.

“Het is geen geheim dat veiligheid altijd een integraal onderdeel van onze identiteit is geweest. We voeren niet alleen diepgaand onderzoek naar ongevallen, we kijken ook zorgvuldig naar de veiligheid van voertuigen vanuit alle perspectieven. Onze campagnes Stop, Look, Wave en See And Be Seen getuigen van deze manier van denken”, zegt Anna Wrige Berling.

Verkeersveiligheid is altijd uiterst belangrijk geweest voor Volvo Trucks. Onlangs is het hoger op de politieke agenda gekomen met nieuwe wetgeving zoals de Algemene veiligheidsvoorschriften van de EU, die actieve veiligheidssystemen op vrachtwagens afdwingt. Volvo Trucks verwelkomt strengere wettelijke veiligheidseisen. Bovendien gaan verschillende van zijn nieuwe en bijgewerkte systemen nog een stap verder – en overtreffen ze zelfs de wettelijke vereisten.


Anna Wrige Berling zegt dat het ook fantastisch is om te zien dat veiligheidstechnologie de chauffeur op andere manieren kan helpen, bijvoorbeeld door de stress die hij bijvoorbeeld in drukke steden kan ervaren te verlichten. Zoals zij het stelt: “Bij Volvo Trucks beschouwen we de chauffeurs nog steeds als het belangrijkste veiligheidssysteem. Onze nieuwe veiligheidsvoorzieningen zijn echter ontworpen om hen te ondersteunen op de huidige drukke wegen om het risico op aanrijdingen te reduceren. Door nieuwe technologie, voortdurend onderzoek naar ongevallen en een holistische kijk op de veiligheid van vrachtwagens kunnen we dichter bij onze visie van nul ongevallen komen.”

Bij Volvo Trucks beschouwen we de chauffeurs nog steeds als het belangrijkste veiligheidssysteem. Onze nieuwe veiligheidsvoorzieningen zijn echter ontworpen om hen te ondersteunen op de huidige drukke wegen om het risico op aanrijdingen te reduceren.

Nieuwe veiligheidsvoorzieningen

1. Front Short Range Assist - Nieuw

Helpt botsingen te reduceren door de chauffeur te waarschuwen wanneer een voetganger of fietser wordt gedetecteerd in het risicogebied aan de voorkant van het voertuig. Ontworpen om de veiligheid voor alle weggebruikers te verhogen. 

2. Waarschuwing voor het openen van het portier - Nieuw

Dit intelligente systeem, dat aan beide zijden van het voertuig wordt aangeboden, helpt voorkomen dat openslaande portieren botsen tegen andere weggebruikers wanneer het voertuig stilstaat, ook als de motor is uitgeschakeld. Het biedt dus extra bescherming voor fietsers en voetgangers aan beide zijden van het voertuig.

3. Ondersteuning bij het vermijden van zijdelingse aanrijdingen - Nieuw

Ontworpen om het risico op aanrijdingen te verminderen wanneer het voertuig draait of van rijstrook wisselt door de gebieden aan de zijkanten van het voertuig te bewaken en de chauffeur te waarschuwen wanneer er zich andere weggebruikers in deze gebieden bevinden. Door Side Collision Avoidance Support aan te bieden aan beide zijden van het voertuig en ook ongevallen bij het wisselen van rijstrook aan te pakken, overtreft deze functie de toekomstige wettelijke vereisten.

4. Auto Hold - Nieuw

De Auto Hold-functie helpt het voertuig stationair te houden totdat het gaspedaal wordt ingetrapt, wat de chauffeur geruststelt en helpt op hellingen en heuvels.

5. Systeem voor opvolging van bandenspanning - Nieuw

Beschikt over verbeterde sensoren die op de velgen van de banden zijn gemonteerd en die de chauffeur kunnen waarschuwen voor een lage bandenspanning en een verhoogd risico op een klapband of een lekke band. Ook dit systeem overtreft de wettelijke vereisten en is in staat om een breder scala aan waarden van te lage en te hoge bandenspanning te bewaken. Naast veiligheid omvatten de extra voordelen van deze functie ook een betere energie-efficiëntie.
 

Bijgewerkte veiligheidsvoorzieningen

6. Waarschuwing bij aanrijding met noodremfunctie - Bijgewerkt

Het geavanceerde noodremsysteem van Volvo Trucks overtreft al lang de wettelijke voorschriften om kop-staartbotsingen te voorkomen. Het maakt gebruik van de recentste radar- en cameratechnologie aan de voorkant van het voertuig.

7. Waarschuwing bij vermoeidheid (DAS) - Bijgewerkt

Deze intelligente functie, die voor het eerst werd aangeboden door Volvo Trucks lang voordat het wettelijk verplicht was, bewaakt en analyseert de bewegingen van het voertuig in de rijstrook om vermoeidheid en slaperigheid van de chauffeur te detecteren. Het systeem waarschuwt en informeert de chauffeur vervolgens om een pauze te nemen indien nodig. Het is nu bijgewerkt en maakt gebruik van de recentste cameratechnologie op het voertuig.

8. Intelligente snelheidsondersteuning - Bijgewerkt

Deze intelligente functie houdt de chauffeur op de hoogte van maximumsnelheden door snelheidsborden te detecteren en de maximumsnelheid weer te geven op het instrumentendisplay. Dit systeem is nu bijgewerkt om de maximumsnelheid voor die voertuigcombinatie weer te geven.

9. Adaptief grootlicht - Bijgewerkt

Adaptief grootlicht schakelt automatisch de LED-segmenten van de koplampen uit wanneer andere voertuigen naderen tijdens nachtelijke ritten. Dit handhaaft de dekking van het grootlicht in andere gebieden, waar geen andere voertuigen zijn. Nu voorzien van een bijgewerkte radar en camera.


Voor meer informatie over de nieuwe en bijgewerkte veiligheidsvoorzieningen gaat u naar uw lokale marktplaats.

Zo ondersteunen actieve veiligheidssystemen de chauffeur en helpen ze het risico op aanrijdingen te reduceren