Trucks

Helena Knappe
2023-09-01
Technologie en innovatie Beschikbaarheid
Author
Helena Knappe
Genuine Volvo Parts Manager

Aanpassen aan de nieuwe tachograafwetgeving van de EU

De komende twee jaar moeten alle vrachtwagens die voor internationaal transport binnen de EU worden gebruikt, uitgerust worden met tachografen van de tweede generatie, als onderdeel van de nieuwe regelgeving die vanaf augustus 2023 van kracht wordt. Dit is wat u moet weten om de upgrade uit te voeren en naleving te garanderen. 


De nieuwe wetgeving maakt deel uit van het EU-mobiliteitspakket, dat ernaar streeft de werk- en rusttijden van vrachtwagenchauffeurs te beschermen. Vanaf 21 augustus 2023 moeten alle nieuwe vrachtwagens van meer dan 3,5 ton uitgerust zijn met slimme tachografen van de tweede generatie. Tegen eind 2024 moeten alle niet-slimme analoge of digitale tachografen vervangen zijn, en tegen augustus 2025 moeten alle slimme tachografen van de eerste generatie geüpgraded zijn.

“Als u eigenaar bent van een vrachtwagen die momenteel wordt gebruikt voor internationaal opdrachten binnen de EU, dan is het tijd om nu al plannen te maken voor deze nieuwe regelgeving”, zegt Helena Knappe, Genuine Volvo Parts Manager. “Idealiter is het beste moment om een slimme tachograaf te plaatsen tijdens uw volgende onderhoudsbeurt, aangezien u hierdoor tijd bespaart en een extra werkplaatsbezoek vermijdt. Het is gewoon een kwestie van een tachograaf te vinden die het meest compatibel is met uw vrachtwagen en een werkplaats met monteurs die gemachtigd zijn om de volledige plaatsing en kalibratie uit te voeren.”


Welke voordelen biedt een tachograaf van Volvo Trucks?

De recentste slimme tachograaf van de 2e generatie van Volvo Trucks is ontwikkeld ter ondersteuning van het nieuwe EU-mobiliteitspakket. Deze registreert tijden en locaties voor grensovergangen, terwijl de gps geprogrammeerd is om automatisch het begin en einde van elke dagelijkse shift vast te leggen, evenals de positie van de vrachtwagen na elke drie geaccumuleerde rijuren. Via DSRC (communicatie specifiek voor de korte afstand) is communicatie op afstand mogelijk tussen de boordunit en ordehandhavers, zodat chauffeurs onnodige stops en controles langs de weg kunnen vermijden. Voor eigenaars van een Volvo-vrachtwagen is dit de meest compatibele unit op de markt.

“De tachograaf van Volvo Trucks is ontworpen en ontwikkeld om perfect geïntegreerd te worden in een Volvo-vrachtwagen”, zegt Helena. “Zelfs het fysieke ontwerp is volledig compatibel met het interieurontwerp van de cabine. Deze tachograaf kan eenvoudig geïntegreerd worden in de elektronica van het voertuig en kan aangesloten worden op het infotainmentsysteem. Tijdens het rijden worden alle berichten of pictogrammen van de tachograaf dus rechtstreeks op het dashboard van de vrachtwagen weergegeven.”

Bovendien maakt de tachograaf van Volvo Trucks een naadloze installatie mogelijk, waarbij minder bedrading en hulpapparatuur nodig is in dan bij een product van een andere leverancier dan Volvo, maar ook de gemoedsrust als gevolg van het gebruik van originele Volvo-onderdelen.

De tachograaf van Volvo Trucks is ontworpen en ontwikkeld om perfect geïntegreerd te worden in een Volvo-vrachtwagen. Zelfs het fysieke ontwerp is volledig compatibel met het interieurontwerp van de cabine.
De slimme tachograaf van de 2e generatie van Volvo Trucks is ontwikkeld ter ondersteuning van het nieuwe EU-mobiliteitspakket en ontworpen om perfect geïntegreerd te worden in een Volvo-vrachtwagen.

De digitale dienst waarmee naleving nog eenvoudiger wordt

Ter verdere ondersteuning van de naleving en om een beter overzicht te bieden van alle tachograafgegevens, biedt Volvo Trucks ook de digitale dienst Driver Times aan, die beschikbaar is als abonnementsservice via Volvo Connect en de Volvo Connect-app. De dienst maakt het makkelijker om de rijtijden bij te houden en de werktijden van chauffeurs te maximaliseren, terwijl ze hun pauzes en rustmomenten plannen en boetes en overtredingen vermijden. De dienst stelt ook de optimale chauffeur en het optimale voertuig voor de volgende opdracht voor op basis van hun resterende rijuren.

Driver Times automatiseert de dagelijkse downloads op afstand van alle geheugengegevens en digitale chauffeurskaartgegevens, die veilig opgeslagen worden en beschikbaar zijn via Volvo Connect. Deze functie blijft naadloos doorlopen, zelfs na de installatie of upgrade naar een nieuwe tachograaf.

“Met Driver Times hoeft u zich nergens zorgen over te maken als u uw vrachtwagen achteraf uitrust met de nieuwe tachograaf”, zegt Johan Rundberg, Service Owner Fleet and Transport services, Volvo Trucks. “De dienst blijft de tachograafgegevens en chauffeurskaartgegevens verwerken in volledige overeenstemming met de EU-wetgeving, zodat u uw bedrijf gewoon normaal kunt blijven runnen.”
 

Hoe kan vandaag nog een tachograaf van de tweede generatie worden ingebouwd?

Wilt u uw vrachtwagen achteraf uitrusten met een slimme tachograaf van de 2e generatie, neem dan contact op met uw dichtstbijzijnde Volvo Trucks-verdeler wanneer u uw volgende onderhoudsbeurt boekt. Zij kunnen u door het proces begeleiden zodat de installatie en kalibratie wordt uitgevoerd door een gemachtigd monteur.

U kunt hier meer lezen over de nieuwe tachograafregelgeving en een gids downloaden over hoe routeplanning en tijdmanagement kunnen helpen om deze regelgeving na te leven.