Trucks

Michael Gudmunds
2022-05-27
4 Mins
Elektromobiliteit
Author
Michael Gudmunds
Energy Storage System Strategy Director

Hoe een elektrisch voertuig dankzij een goede planning verder kan rijden

Wanneer u investeert in elektrische voertuigen, is het essentieel om uw routes en activiteiten te plannen. Als dit op een doeltreffende manier gebeurt, kan dit helpen om de overgang soepel te laten verlopen en het bereik van een elektrisch voertuig uit te breiden.



Elektrische voertuigen bieden veel voordelen, namelijk schoner, stiller transport met lagere emissies en minder trillingen, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook een meer comfortabele werkplek voor de chauffeur creëert. Een elektrisch voertuig biedt dit alles, terwijl het nog steeds hetzelfde vermogen en dezelfde rijeigenschappen biedt als diesel. Er zijn echter enkele beperkingen, zoals een beperkte batterijcapaciteit en de noodzaak om oplaadtijden te plannen. Maar met een goede routeplanning worden sommige van deze uitdagingen minder groot of zelfs onbestaande.

De eerste stap is om uw huidige routes en behoeften te evalueren. Hoe zwaar zijn de ladingen die u vervoert, hoe ver moet er worden gereden, wat is de topografie van elke route? Al deze factoren zijn van invloed op hoeveel energie u nodig heeft en welke afstand u kunt afleggen.
 

De tweede stap is om te berekenen wanneer en waar u meer energie nodig heeft, en welke mogelijkheden er zijn om op te laden.

Tijd en plaats: Plannen voor opladen

Indien mogelijk wordt 's nachts opladen altijd aanbevolen, omdat dit de meest kosteneffectieve manier is om een voertuig op te laden en ervoor zorgt dat u uw dag volledig opgeladen begint. Als u een route rijdt met korte tot middellange afstanden en een gemiddeld energieverbruik, zoals afvalophaling of distributie – dan kan één oplaadbeurt 's nachts voldoende zijn.

Voor langere routes moet u bepalen op welk punt de batterij van uw voertuig waarschijnlijk bijna leeg zal zijn en vervolgens een oplaadstop in het routeplan opnemen. Dit kan inhouden dat u een snellader op een van uw locaties installeert of dat u een openbare oplader gebruikt, waarvan er steeds meer aanwezig zijn in veel markten.

Om de verloren tijd tot een minimum te beperken, zijn de beste tijden om op te laden wanneer het voertuig al stilstaat, zoals laden en lossen, of wanneer de chauffeur pauze heeft. Een snellader kan een voertuig in slechts 90 minuten volledig opladen, maar het kan ook zijn dat een veel kortere laadstop voldoende energie levert om de route te voltooien.

Het vinden van het optimale routeplan kan betekenen dat u uw tussenstops opnieuw moet indelen, zodat de voertuigen het laadstation bereiken wanneer de batterij bijna leeg is of wanneer de chauffeur een rustperiode moet nemen.


Slimme planning schept nieuwe mogelijkheden

Met strategisch geplaatste opladers kan een elektrisch voertuig veel grotere afstanden afleggen. Dit is gemakkelijker te bereiken wanneer het voertuig een vaste route aflegt. Als bijvoorbeeld een snellader op een bouwplaats wordt geïnstalleerd, zou een elektrisch voertuig in wezen de klok rond kunnen werken.

Voor regionaal vervoer kunnen elektrische voertuigen worden ingezet. Dit gebeurt nu al met voertuigen met een totaal treingewicht tot 60 ton, en dit wordt mogelijk gemaakt door snelladers aan beide uiteinden van de route te installeren.


Overstappen op elektrisch wordt steeds makkelijker

Naarmate de capaciteit van lithium-ionbatterijen blijft toenemen, zal ook het bereik van elektrische voertuigen toenemen, waardoor ze meer routes kunnen afleggen. Ook het aantal openbare laadpalen neemt snel toe en zal naar verwachting nog sneller gaan groeien omdat steeds meer overheden stimulansen en subsidies bieden om te investeren in elektrisch transport.

Al deze trends zorgen voor meer flexibiliteit en gemak als het gaat om routeplanning en zorgen ervoor dat elektrische voertuigen steeds meer routes kunnen afleggen. Het is een van de redenen waarom het aantal elektrische voertuigen naar verwachting snel zal groeien in de komende jaren. Maar met de bestaande technologie en infrastructuur hebben elektrische voertuigen al veel te bieden als u het juiste plan heeft.

 

Hebt u interesse om elektrische voertuigen toe te voegen aan uw wagenpark? Hier vindt u meer informatie.