Trucks

Ontdek de belangrijkste begrippen rond elektrische trucks

Volvo Trucks
2023-06-20
5 min
Opladen & energiemanagement
Author
Volvo Trucks

Nog niet vertrouwd met het vakjargon van elektrische vrachtwagens? Duik mee in ons woordenboek. Ontdek het verschil tussen KWh en kW. Of AC en DC. En ga succesvol aan de slag met jouw elektrische vloot.

Laadinfrastructuur

 • AC-laden

  Laden op basis van wisselstroom (in het Engels: alternating current). Bij AC-laden wordt de stroom van het net onveranderd doorgestuurd naar het voertuig. Het voertuig zet deze stroom zelf om van wisselstroom (AC) naar gelijkstroom (DC).

 • DC-laden

  Laden op basis van gelijkstroom (in het Engels: direct current). Bij DC-laden wordt de wisselstroom (AC) buiten het voertuig omgezet naar gelijkstroom (DC). En laadt dit rechtstreeks in de batterijen.

  Kies je voor AC- of DC-laden? Check de verschillen en troeven. 

 • Wallbox

  Een wallbox is een compact laadstation dat je aan de muur monteert. Met deze slimme laadoplossing laad je eenvoudig, voordelig en comfortabel je elektrische truck op. Thuis of op locatie, zolang er maar een muur is. Een wallbox verbindt op een veilige manier met het elektriciteitsnet. En test hoeveel stroom de aansluiting levert, hoeveel de oplaadkabel aankan en hoeveel laadvermogen de elektrische vrachtwagen opneemt.

 • Load balancing

  Load balancing betekent letterlijk lastverdeling. De techniek verdeelt de elektrische belasting gelijkmatig over meerdere batterijen in het voertuig. Het doel is om ervoor te zorgen dat geen enkele batterij overbelast raakt.

 

Laadcapaciteit

 • kW

  Kilowatt (kW) is de eenheid van vermogen die de snelheid van laden meet. 1 kilowatt is 1000 Watt. Hoe groter het vermogen, hoe meer energie er wordt overgedragen. 

  Voel je je meer vertrouwd met paardenkracht (PK) dan met kilowatts? kW omrekenen naar PK is eenvoudig. 1kW staat gelijk aan 1,362 PK. Je vermenigvuldigt het vermogen van de motor in kW met 1,362. Heeft je motor een vermogen van 330kW? Dan is dit dus 450 PK.  

 • kWh

  Kilowattuur (kWh) is de maatstaf voor de energie-inhoud of batterijcapaciteit van jouw elektrische truck. Het meet de totale hoeveelheid energie die je over een bepaalde periode of afstand verbruikt of produceert. Een elektrische truck verbruikt ongeveer 150 kWh per 100 km. Door de batterijcapaciteit van jouw vrachtwagen te delen door het laadvermogen van jouw laadstation, bereken je de laadtijd voor een volle batterij. 

 • Eenfasig

  Bij eenfasig laden gebruik je één stroombron om je elektrische truck op te laden. Dit is geschikt voor elektrische voertuigen met een lager energieverbruik, zoals scooters of kleinere elektrische vrachtwagens met een beperkte laadbehoefte. 

 • Driefasig

  Bij driefasig laden gebruik je drie stroombronnen om je elektrische vrachtwagen op te laden. Het belangrijkste voordeel van driefasig laden is de hogere laadcapaciteit en efficiëntere laadtijd in vergelijking met eenfasig laden. Doordat je de stroom over drie fasen verdeeld, ontvangt de elektrische truck meer energie. Zo laad je drie keer sneller dan bij eenfasig.

 • Actieradius

  De actieradius of range verwijst naar de maximale afstand die een elektrische vrachtwagen kan afleggen op een volledig opgeladen batterij. Het is een maatstaf voor de reisafstand van een truck voordat het zonder energie komt te zitten, uitgedrukt in aantal kilometer. 

  Tip: een goede laadstrategie vergroot de actieradius van een elektrische vrachtwagen. Plan daarom je route goed in. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden om via openbare laadinfrastructuur bij te laden.  

 

Batterij

State of Health

De State of Health geeft de gezondheid van de batterij in een elektrische truck aan. Hierdoor weet je in hoeverre de batterij nog in staat is om de oorspronkelijke capaciteit te leveren in vergelijking met toen deze nieuw was. Bij Volvo garanderen we bijvoorbeeld dat 80% van die originele batterij bruikbaar blijft, zelfs na jaren van intensief verbruik. 

 

State of Charge

De State of Charge toont bij een elektrische vrachtwagen het huidige batterijniveau als een percentage. Hiermee wordt aangegeven hoe vol of leeg de batterij is.

 

Energie

Regeneratief remmen

Regeneratief remmen is een technologie waarbij de kinetische energie die vrijkomt tijdens het remmen of vertragen van het voertuig, wordt omgezet in elektrische energie. Zo laad je de batterij van je elektrische truck op, telkens je het gaspedaal lost of op de rem duwt. Dit levert enkele voordelen op:
 

 • De teruggewonnen energie wordt gebruikt om de batterijen op te laden. Zo verleng je de actieradius van je elektrische vrachtwagen. 

 • Het regeneratieve remsysteem neemt een deel van het remvermogen op zich. Hierdoor verminder je de slijtage van de mechanische remmen. Dit leidt niet alleen tot lagere onderhoudskosten, maar ook tot een langere levensduur van de remonderdelen.

Electric Highway

De Electric Highway is een weg die elektrische stroom levert aan voertuigen die erop rijden. Via geleidende rails of inductieve spoelen in de weg, ontvangt je elektrische truck stroom via contactpunten of draadloze inductie. Hierdoor leg je langere afstanden af zonder laadstress. 

 

Vragen over e-mobiliteit?

Heb je vragen over specifieke modellen. Overweeg je om full electric te gaan? Weet je niet waar te beginnen? Onze experten staan voor je klaar. Wij helpen je graag verder met al jouw vragen rond elektromobiliteit en onze elektrische vrachtwagens.

Neem contact op met onze Electromobility manager

Hugo Seghers

Neem nu contact op