Trucks

Zo kies je de juiste oplaadmethode voor jouw elektrische truck

Volvo Trucks
2023-06-20
5 min
Opladen & energiemanagement
Author
Volvo Trucks

Welke laadinfrastructuur moet je implementeren om een naadloze overstap naar een elektrische vloot te maken? Maak je gebruik van AC of DC? Kies je voor snel- of traag laden? Wij zetten je graag op weg.

 

Wanneer je jouw elektrische truck oplaadt, maak je gebruik van één oplaadkabel waarmee je zowel traag als snel laadt. Je ontvangt de geavanceerde stekker bij de aankoop van jouw elektrische vrachtwagen. Deze laadkabel ondersteunt zowel AC- als DC-laden. Wil je meerdere trucks tegelijk opladen? Ook dat kan met deze lader. 

 

Met de geavanceerde stekker laad je zowel via AC- als DC-laadpunten op. Maar wat is het nu precies het verschil tussen deze twee oplaadmethodes?

 

  • AC-laden: de stroom van het net wordt onveranderd doorgestuurd naar het voertuig. Het voertuig zet deze stroom zelf om van wisselstroom (AC) naar gelijkstroom (DC).
     

  • DC-laden: de wisselstroom (AC) wordt buiten het voertuig omgezet naar gelijkstroom (DC). En laadt dit rechtstreeks in de batterijen. Dit gaat sneller, maar vereist een complexere laadinfrastructuur.

Laden met gemak: AC-laden

AC-laden is een laagdrempelige oplaadmogelijkheid. Je laadt je elektrische truck net zo gemakkelijk op als je smartphone. En je doet dit gewoon thuis, op het werk of op een openbaar laadpunt. Zo wordt opladen een naadloos onderdeel van je dagelijkse routine en vermijd je oplaadstress. 

 

De meeste elektrische trucks laad je ’s nachts op in hun thuisdepot. Met behulp van een AC-lader (22 kW voor de Volvo FE en FL, 43 kW voor de andere modellen) duurt het ongeveer tien uur om de accu van leeg naar vol op te laden.

 

AC-laadsystemen zijn eenvoudig te installeren. Ze vereisen geen complexe omvormers zoals bij DC-laden. Kortom: AC-laadpalen zijn een gemakkelijke en kostenefficiënte oplossing.

 

Snel en efficiënt: DC-laden

Met DC-laden laad je je elektrische vrachtwagen op tijdens een korte tussenstop of een rustpauze van de chauffeur. Dankzij de hogere laadsnelheid blijf je altijd in beweging.

 

Met behulp van een DC-lader (max. 250 kW) laad je je elektrische truck in slechts twee uur op, van 0 naar 100%. Je vrachtwagen kan zo meer productieve tijd – lees: onderweg zijn naar je klanten – besteden. 

 

DC-laden vergt een investering in een uitgebreide laadinfrastructuur, waaronder geavanceerde koelingssystemen en een sterkere netwerkconnectiviteit. Deze infrastructuur brengt hogere kosten met zich mee dan AC-laden. Dit komt vanwege de complexiteit en het vermogen om wisselstroom om te zetten naar gelijkstroom op hogere laadsnelheden. Kortom: DC-laden is een stuk sneller dan AC-laden, maar het vergt een hogere investering.

 

Slim laden voor een probleemloze werkdag

Kies de juiste laadinfrastructuur op basis van jouw behoeften. En afgestemd op het gebruik van je elektrische truck. 

 

Rijd je dagelijks 200 km in de stad en kun je 's nachts laden? Dan is investeren in dure DC-laders niet nodig, en voldoet een AC-lader. Bij Volvo kan je gemakkelijk elke truck AC-laden, wat ons onderscheidt van de concurrentie. Leg je eerder langere afstanden af en moet je bijladen? Dan is DC-laden de enige oplossing. Want als je moet bijladen tijdens een pauze gaat AC te traag. 

 

Tip: een goede laadstrategie vergroot de actieradius van een elektrische vrachtwagen. Plan daarom je route goed in. Het is belangrijk om te achterhalen hoeveel stroom je nodig hebt voor je ronde. Wanneer en waar je je truck oplaadt, bepaal je in functie van je routeplanning. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om via openbare laadinfrastructuur bij te laden.  

 

Zit je nog met vragen over jouw laadinfrastructuur? Hoeveel laadpalen je nodig hebt bijvoorbeeld? Of hoe een elektrische truck impact heeft op het energiemanagement van jouw site? Stel je vragen rechtstreeks aan onze technische expert, die een antwoord biedt op maat van jouw behoeftes. Volledig vrijblijvend, volledig gratis. 

Nog meer vragen over e-mobiliteit?

Heb je vragen over specifieke modellen. Overweeg je om full electric te gaan? Weet je niet waar te beginnen? Onze experten staan voor je klaar. Wij helpen je graag verder met al jouw vragen rond elektromobiliteit en onze elektrische vrachtwagens.

Neem contact op met onze Electromobility manager

Hugo Seghers

Neem nu contact op