Trucks

Volvo Trucks
2023-06-20
5 min
Kosten en voordelen
Author
Volvo Trucks

Overschakelen naar een elektrische vloot? Deze 5 stappen wijzen je de weg!

Wil je de weg naar een elektrische vloot inslaan, maar weet je niet waar te beginnen? Wij ondersteunen je bij elke stap. Van verkenning tot TCO-berekening, van infrastructuur tot testrit. Klaar voor?

 

Stap 1: maak je business case

Kiezen voor elektromobiliteit is een investering in de toekomst van je onderneming. Die rendeert niet alleen financieel, ook commercieel. Je neemt een voorsprong op je concurrenten en voldoet aan de eisen van klanten, wetgevers en andere stakeholders op het gebied van duurzaamheid. Hoe je weet of elektrisch transport de beste oplossing is voor jouw organisatie? 

 

Bereken de Total Cost of Ownership (TCO) en krijg inzicht in het totale kostenplaatje van jouw investering. Een nauwkeurige TCO-berekening houdt rekening met de aankoopprijs, én met onderhoudskosten, belastingen en verbruik, gedurende de volledige looptijd. Onze electromobility expert kan je hierbij ondersteunen.

Stap 2: optimaliseer je laadinfrastructuur

Overtuigd om de stap naar elektrisch te zetten? Dan is dit het moment om jouw laadinfrastructuur in kaart te brengen.

 

‘Stilstand is laadtijd’. Dat is een vaste regel. Een elektrische truck opladen doe je meestal ’s nachts in je thuisdepot. Met behulp van een AC-lader (43 kW) duurt het ongeveer tien uur om de accu van leeg naar vol op te laden. Met een DC-lader (max. 250 kW) is hij op slechts twee uur klaar voor actie. Aan de hand van de Volvo Trucks Electric Range Simulator wordt de geschikte laadinfrastructuur samen met de klant bepaald.

 

Tip: plan je route goed in, vooral voor lange afstanden. Het is belangrijk om te weten hoeveel energie je nodig hebt voor je ronde. Wanneer en waar je je truck oplaadt, bepaal je in functie van routeplanning. Je kan bovendien ook onderweg opladen. Er zijn steeds meer mogelijkheden om via openbare laadinfrastructuur bij te laden.  

 

Zit je nog met vragen over jouw laadinfrastructuur? Hoeveel laadpalen je nodig hebt bijvoorbeeld? Of hoe een elektrische truck impact heeft op het energiemanagement van jouw site? Stel je vragen rechtstreeks aan onze technische expert in huis, die antwoord kan geven op maat van jouw behoeftes. Volledig vrijblijvend, en bovendien volledig gratis.

 Stap 3: betrek je team bij de transitie

De transitie naar elektrische trucks heeft een invloed op je manier van werken. Niet alleen voor jou als fleet manager, maar ook voor logistieke planners, chauffeurs en stakeholders. Daarom is het belangrijk om iedereen te betrekken bij de overgang. Enkele tips:

  • Informeer je team over de voordelen van elektrische trucks.
      
  • Sta open voor suggesties en feedback van het team. Betrek je teamleden bij je duurzame transitie, zodat ze mee op de kar springen. Wees transparant, ga in dialoog en hou rekening met hun opmerkingen en bezorgdheden.

  • Zorg voor de juiste training en begeleiding. Onze training over elektromobiliteit is een combinatie van klassikaal onderwijs en rijden in de praktijk. Chauffeurs krijgen inzicht in de belangrijkste onderdelen van een elektrische truck, opladen, dagelijks onderhoud en basisgebruik. 

  • Weet dat het Volvo-team jou steeds kan bijstaan. We bieden jou zowel persoonlijke ondersteuning aan via onze dealers, als allerlei tools en kennis om je boodschap goed over te brengen. Enkele beschikbare hulpmiddelen: 

Stap 4: kies de juiste truck voor jouw organisatie

Transport in of rond de stad? Of eerder van dorp tot dorp? Met Volvo Trucks helpen we je de meest geschikte e-truck te kiezen. Onze elektrische trucks zijn ideaal voor stedelijke en regionale distributie, afvalinzameling en bouwwerkzaamheden. En stoten geen gram CO2 uit.

Stap 5: kruip zelf achter het stuur 

Overweeg je elektrische trucks voor jouw bedrijf? Overtuig jezelf en jouw chauffeurs gedurende een volledige week. Boek een testweek en maak kennis met het comfort en de flexibiliteit van onze Volvo e-trucks.

 

Hoe werkt het? Simpel. Wij leveren je elektrische truck die jouw bedrijf een week mag testen. En halen die terug op aan het einde van de week.

Nog meer vragen over e-mobiliteit?

Heb je vragen over specifieke modellen? Overweeg je om full electric te gaan? Weet je niet waar te beginnen? Onze experten staan voor je klaar. Wij helpen je graag verder met al jouw vragen rond elektromobiliteit en onze e-trucks.

Neem contact op met onze Electromobility manager

Hugo Seghers

Neem nu contact op